1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Turun kaupunki linjaa: Koululaiset voivat osallistua ilmastolakkoon

Turun kaupungin sivistystoimiala lähetti ilmastolakko-ohjeistuksen oppilaitoksilleen tänään. Ilmaston puolesta koululaiset lakkoilevat perjantaina.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Turun kaupungin sivistystoimiala antaa turkulaisille koululaisille luvan osallistua perjantaiseen ilmastolakkoon. Ehtona on, että lakkoon osallistumiselle on koululaisten huoltajien poissaololupa.

Sivistystoimiala lähetti ohjeistuksen oppilaitoksilleen torstaiaamuna.

– Viesti on lähtenyt peruskoulujen, lukioiden ja ammattioppilaitosten rehtoreille. Periaatteena on, että myös alaikäisellä on perustuslaillinen oikeus osoittaa mieltään, sanoo toimialajohtaja Timo Jalonen tiedotteessa.

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen muistuttaa kuitenkin, että ilmastolakko ei ole koulun oma ohjelma, joten koulu ei ole vastuussa oppilaiden päivän tapahtumista.

Jalonen toivoo, että huoltajat tekevät poissaolosta ilmoituksen koulujen viestipalvelu Wilmaan etukäteen.

– Jotta tästä ei tulisi juridisia epäselvyyksiä, Jalonen selittää tiedotteessa.

Perjantaina vietetään kansainvälistä nuorten ilmastolakkoa. Suomessa järjestetään suurempia mielenilmauksia ainakin Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Lisäksi pienempiä lakkoja on monilla muilla paikkakunnilla. Osassa Suomen kouluja kannustetaan lapsia osallistumaan ilmastolakkoon, osassa taas toivotaan, että nuoret jättäisivät lakon väliin.

Turussa mielenilmaus järjestetään Turun Vähätorilla.

Lue lisää:

Osa nuorista pelkää, uskaltaako perjantain ilmastolakkoon osallistua koulun asenteen takia: Näin rehtorit yrittävät suitsia lakkoilijoita Lahden koulut toimivat normaalisti, ilmastomielenilmaus huomidaan opetuksessa

Ilmastolakko ei ole hyväksyttävä syy poissaololle Imatran ja Lappeenrannan lukioissa