Pirkko Arstila: Vaihdevuotiset naiset, lakatkaa syyllistämästä toisianne: "Oireilevia käsketään hörppimään lisää yrttiteetä"

Perjantain aiheena on tänään vaihdevuodet. Vieraina Pirkko Arstila, Salla Paajanen ja vaihdevuositutkija Riina Katainen.

vaihdevuodet
Pirkko Arstila, Salla Paajanen ja Riina Katainen keskustelevat vaihdevuosista Yle Perjantain suorassa lähetyksessä 15. maaliskuuta klo 21.05 Yle TV1:ssä. Jakson tallenne löytyy Areenasta lähetyksen jälkeen.
Pirkko Arstila, Salla Paajanen ja Riina Katainen keskustelevat vaihdevuosista Yle Perjantain suorassa lähetyksessä 15. maaliskuuta klo 21.05 Yle TV1:ssä. Jakson tallenne löytyy Areenasta lähetyksen jälkeen.Topi Tirri / Yle Perjantai

– Vain ihmisellä ja pallopäävalailla on vaihdevuodet. En tiedä, miten pallopäät pärjäävät, mutta naisille vaihdevuodet ovat hankala vaihe. Nykynaiset joutuvat kokemaan kaksi murrosikää, ensimmäisen teini-iässä ja toisen keski-iässä, Pirkko Arstila veistelee.

Arstila hurmasi vuosia MTV:n uutistoimittajana. Sanavalmis 80-vuotias pohtii vaihdevuosia kirjoissaan ja kolumneissaan. Hän on vieraana tämän illan Yle Perjantain suorassa vaihdevuosilähetyksessä.

Arstila ihmettelee, miksi monet naiset syyllistävät toinen toisiaan vaihdevuosista.

– Kanssasisaret syyttävät hoitojen käyttäjiä turhamaisuudesta, ikuisen nuoruuden tavoittelusta ja pelottelevat syöpäriskeillä. Toiset rehvastelevat, ettei heillä muka mitään oireita ole ja kehottavat hörppimään lisää yrttiteetä.

– Vaihdevuosillekin pitäisi saada emoji, jotta tämäkin mörkö katoaisi, Arstila naurahtaa.

Salla Paajanen
Salla Paajanen toivoisi vaihdevuosista kärsiville naisille menopaussineuvoloita.Jyrki Valkama / Yle

"Naiset tarvitsevat menopaussineuvolan"

Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraana nähdään myös toimittaja Salla Paajanen, joka puhuu hyvin avoimesti omista vaihdevuosistaan.

Paajanen postasi viime syyskuussa Facebook-seinälleen jutun uusimmista hormonihoitoihin liittyvistä tutkimuksista ja käynnisti vilkkaan keskustelun, johon on tullut satoja kommenteja.

– Miksei naisille ole menopaussineuvolaa? Lastenneuvolan, perhesuunnitteluneuvolan ja äitiysneuvolan ohella olisi selkeästi tarvetta naisten vaihdevuosiin erikoistuneelle neuvolatoiminnalle.

– Mitä hittoa tällä vanhenemisen kiihdytyskaistalla oikein tapahtuu? Ei hormonitoiminnan hiipumisen vuoksi ole varaa mennä kerran kuussa gynekologin vastaanotolle. Onneksi edes somesta saa vertaistukea, toimittaja Salla Paajanen sanoo.

Lääketieteen tohtori Riina Katainen.
Riina Katainen on tutkinut väitöskirjassaan muun muassa elämäntapojen vaikutusta vaihdevuosioireisiin.

Hormonihoito jakaa naiset kahteen kastiin

Perjantain suoraan lähetykseen tulee vieraaksi myös lääketieteen tohtori, gynekologi Riina Katainen, joka on tutkinut väitöskirjassaan muun muassa elämäntapojen ja sairauksien yhteyttä vaihdevuosioireisiin.

– Esimerkiksi runsaampi vaihdevuosioireiden esiintyminen on yhteydessä tupakointiin ja ylipainoon. Lisäksi tupakoitsijoille tulee vaihdevuodet 1-2 vuotta aikaisemmin.

Naisia pohdituttaa paljon, kannattaako tai tarvitseeko vaihdevuosioireita hoitaa. Hormonihoito jakaa naiset kahteen kastiin, Katainen sanoo.

– Osa uskoo hormonihoidon olevan ikuisen nuoruuden lähde, osa kammoaa hormoneja ja haluaisi muita hoitoja.

– Hormonihoidot ovat tuskin ikuisen nuoruuden lähde, mutta nykykäsityksen mukaan sillä on enemmän terveyshyötyjä kuin haittoja, Katainen sanoo.

Perjantaissa tänään: Vaihdevuodet tulevat, oletko valmis? Vieraina toimittajat Salla Paajanen ja Pirkko Arstila sekä lääketieteen tohtori, gynekologi Riina Katainen. Perjantai-dokkari: Menov*tunpaussi. Yle TV1 klo 21.05. Ohjelma on nähtävissä myös suorana Yle Areenassa ja tallenteena lähetyksen jälkeen täällä:

Perjantai: Vaihdevuodet tulevat, oletko valmis?

Ohjelma uusintana TV1:ssä sunnuntaina klo 15.05 ja tiistaina klo 23.30.

Lue myös:

Susanna Suomelan vaihdevuosioireet käynnistettiin 19-vuotiaana endometrioosin takia: “Tuntuu kuin iso osa seksuaalisuutta olisi viety pois”

Naiset toivovat, että vaihdevuosista ei enää vaiettaisi eikä niille naureskeltaisi: “En tiedä, millainen olisin ilman hormonikorvaushoitoa”

Lisää Yle Perjantain sisältöä: yle.fi/perjantai