Hausjärvi teki tutkintapyynnön poliisille: vt. kunnanjohtaja myönsi 30 000 euroa lainaa

Poliisi tutkii Hausjärven entistä, vt. kunnanjohtajaa kunnan kolme vuotta sitten myöntämän lainan takia.

Hausjärvi
Hausjärven kunnanjohtaja Aleksi Heikkilä
Johanna Talasterä / Yle

Aleksi Heikkilä toimi Hausjärven hallintojohtajana vuosina 2010-2014, hallinto- ja talousjohtajana 2015 ja vt. kunnanjohtajana 1.7.2015–30.10.2016. Hän päätti yksin kunnan nimissä myöntää 30 000 euron lainan yksityiselle yritykselle ylittäen toimivaltuutensa. Heikkilä hyväksyi lainan maksuunpanon 11. syyskuuta 2015.

Tuolloin voimassa olleen kunnan hallintosäännön mukaan valtuusto päättää muun muassa lainan antamista koskevista periaatteista ja talousarvion yhteydessä antolainojen muutoksista. Muista rahoitukseen liittyvistä asioista päättää kunnanhallitus. Lainan antaminen ei kuulu kunnanjohtajan tehtäviin tai toimivaltaan kunnan syyskuussa 2015 voimassa olleen hallintosäännön mukaan.

Kunta teki tutkintapyynnön poliisille viime viikolla kunnanhallituksen tiistaisen päätöksen jälkeen. Poliisi tutkii nyt asiaa virkavelvollisuuden rikkomisena.

Lainaa ei huomattu

Hausjärven hallintopäällikkö Pekka Suhonen kertoo, miksi asia huomattiin vasta nyt:

– Sitä eivät ole tilintarkastajat eikä talouspäälliköt huomanneet. Meillä talouspäällikkö on vaihtunut, ja ulkopuolinen konsultti huomasi sen tänä keväänä tilinpäätösprosessin yhteydessä. Näin tässä on valitettavasti käynyt, ettei silloin aikanaan tilintarkastajat tai muutkaan tulleet puuttuneeksi tähän, vaikka tämä on kunnan kirjanpitoon merkitty.

Suhonen kertoo, että vt. kunnanjohtaja on itse tehnyt päätöksen lainasta.

– Asiasta ei ole päätöspöytäkirjaa viranhaltijapäätöksenä eikä myöskään asiaa koskevaa kunnanhallituksen tai -valtuuston päätöstä.

Hausjärven kunnanhallitus päätti viime viikolla irtisanoa lainan. Velkakirjan mukaan laina on suoritettava yhdessä erässä takaisin. Suhonen ei osaa arvioida, miten todennäköistä on, että velka saadaan takaisin.

– Se jää nähtäväksi. Yritys on toimiva yritys, mutta siinä on kolmen kuukauden irtisanomisaika ja vasta kesäkuussa tiedetään, tulemmeko me sitä saamaan vai emme.

Aleksi Heikkilä on tällä hetkellä Äänekosken kaupungin hallintojohtaja.