Kotimajoituksesta 240 000 euron tulot ohi verottajan – kahta kokkolalaista epäillään talousrikoksista

Poliisi muistuttaa, että satunnainenkin vuokraus- ja vastikkeellinen majoitustoiminta on veronalaista tuloa.

vuokraus
Poliisin logo
Timo Nykyri / Yle

Poliisin Kokkolan talousrikosryhmä tutkii epäiltyä majoitus- ja vuokraustoimintaan liittyvää talousrikosta.

Kahden henkilön epäillään yhdessä ja erikseen vuokranneen majoitusta ja harjoittaneen toistuvaa, lyhytaikaista ja ammattimaista majoituspalvelua vuosien ajan. Verohallinnon ilmoituksen perusteella tuloja on jäänyt ilmoittamatta verottajalle noin 240 000 euroa.

Esitutkinnassa on käynyt ilmi, että epäillyt eivät ole mieltäneet vuokraus- ja majoitustoiminnan olevan elinkeinotoimintaa, josta täytyy pitää kirjanpitoa ja maksaa elinkeinotuloveroa ja arvonlisäveroa.

Asiaa tutkitaan törkeänä veropetoksena ja törkeänä kirjanpitorikoksena. Toisen henkilöistä epäillään myös nostaneen perusteettomasti työttömyyspäivärahaa yli 16 000 euroa.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2015–2018.

Pohjanmaan käräjäoikeus on määrännyt epäiltyjen omaisuutta vakuustakavarikkoon noin 125 000 euron edestä. Esitutkinnan perusteella toisen epäillyn osuus vältetyistä veroista on huomattavasti pienempi kuin toisen, noin 10 prosenttia.

Poliisi muistuttaa, että kotimajoitusta harjoittavan täytyy ilmoittaa verottajalle vuokraustoimintansa ja lyhytaikaisenkin majoitustoiminnan tulot. Myös niin sanottu perhemajoitus eli satunnainenkin vuokraus- ja vastikkeellinen majoitustoiminta on veronalaista tuloa.

Mikäli huoneiston ostaa pelkästään majoitusta varten eikä siellä itse asu, voidaan katsoa, että kyseessä on majoitustoiminnan harjoittaminen.