Säpo: Venäjän kontaktit poliittisiin ryhmiin uusi uhka Ruotsille – islamistiterroristit seurannassa entuudestaan

Säpon mukaan Venäjän uhka Ruotsille koostuu vakoilusta, vaikuttamisesta ja eri liikkeiden ohjailusta.

Ruotsin turvallisuuspoliisi
Ruotsin turvallisuuspoliisi SÄPO.
Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo pitää ääri-islamilaista terrorismia ja Venäjän kasvavaa aktiivisuutta suurimpina turvallisuusuhkina.

Ruotsin suojelupoliisi, Säpo, on julkaissut tänään tuoreen vuosiraportin. Sen mukaan islamistinen terrorismi ja Venäjän aktiivinen toiminta ovat keskeisimmät uhkat Ruotsin turvallisuudelle.

Samat uhkat olivat esillä myös Säpon tilannearviossa viime vuonna.

Ääri-islamilaiset terroristiryhmät ovat olleet Ruotsin suojelupoliisin seurannassa jo pitkään. Juuri näiden ryhmien väkivallan ja iskujen uhka on edelleen kaikkein suurin, ruotsalaiset tiedotusvälineet raportoivat.

Säpon turvallisuusarviossa Venäjän uhka nousee kuitenkin esiin uusilla areenoilla. Arviossa painottuu erityisesti kybertoiminta.

– Olemme viime vuosina nähneet, miten Venäjän kyky vaikuttaa muihin maihin on kasvanut ja kehittynyt, Säpon johtaja Klas Friberg arvioi Aftonbladet -lehdessä.

Edelleen perinteinen vakoojien värvääminen kuuluu vaikutuskeinoihin, Ruotsin suojelupoliisi arvioi vuosiraportissaan.

Ääriliikkeiden yhteistyö ja kasvu huolena

Säpo mainitsee arviossaan vanhana uhkana sen, että Venäjä pyrkii hankkimaan maata Ruotsin sotilaallisten kohteiden läheisyydestä.

Säpo nostaa Venäjän uudeksi vaikutuskeinoksi sen, että se pyrkii yhteyksiin erilaisten poliittisten ryhmien kanssa. Tavoite on ohjailla näitä ryhmiä ja päästä vaikuttamaan Ruotsin poliittiseen ilmapiiriin ja keskusteluun.

Säpon uhka-arvioissa painottuu myös se, että hajallaan olevat ulkomaalaisvastaiset ja äärikansallismieliset ääriliikkeet löytävät toisensa ja lisäävät kannatustaan.

– Tätä kehitystä seuraamme tarkoin, Säpon johtaja Klas Friberg sanoo Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n haastettelussa.