Enossa vanhemmat ottivat kovat keinot käyttöön – oppilaat lakkoon koulun sisäilmaongelmien korjaamiseksi

Joensuun Enossa valmistaudutaan kolmipäiväiseen koululakkoon koulukeskuksen vaikean sisäilmatilanteen takia.

Eno
Oppilas tekee tehtäviä tunnilla
Jos Enon koululakko toteutuu, koulutyö keskeytetään keskiviikkona 20. maaliskuuta.Mikko Savolainen / Yle

Ensi viikon keskiviikkona Enon koulun oppilaat marssivat puolilta päivin ulos luokkahuoneista, eivätkä loppuviikon aikana palaa pulpetin ääreen – tai näin ainakin koulun vanhempainyhdistys toivoo.

Enon yhtenäiskoulussa on kärsitty vuosia sisäilmaongelmista. Tilanteen korjaamiseksi koulun vanhempainyhdistys on julistanut kolmipäiväisen koululakon. Yhdistyksen sihteeri Stiina Varis kertoo, ettei vanhemmilla ollut enää muita keinoja puuttua tilanteeseen.

– Vanhemmilla on olo, ettei meitä kuunnella. Enossa on ollut ongelmia vuosia. Koulurakennuksia on suljettu ja jopa purettu. Nykyinen rakennus on kaksi kertaa tiivistyskorjattu, pihassa on toista talvea parakkeja. Eikä mitään parannusta ole luvassa, Varis huokaa.

Enon yhtenäiskoulussa on noin 245 oppilasta. Vanhempainyhdistys ei vielä osaa sanoa, kuinka moni heistä osallistuu lakkoon.

– Pieni toive on, että vähintään puolet oppilaista osallistuisi. Kaikki siitä enemmän on plussaa, Varis toteaa.

Ratkaisu luvassa keväällä

Vanhempainyhdistyksellä on kaksi vaatimusta ja yksi toive.

Ensimmäisenä Enon koulun A-rakennus on suljettava tänä keväänä ja opetus siirrettävä C-rakennukseen ja väistötiloihin. Stiina Varis kertoo, että osa A-rakennuksessa koulua käyvistä lapsista tervehtyy kotona, mutta sairastuu aina palattuaan kouluun.

Joensuun kaupungin hyvinvointijohtaja Riitta Huurinainen pitää koululakkoa harmillisena, sillä sisäilman eteen tehdään jo töitä. Koulurakennuksen kunnosta on parhaillaan käynnissä selvitys, jonka tulokset valmistuvat lähiviikkoina. Sitä ennen hän ei halua lähteä arvioimaan ongelmien vakavuutta.

– Valtuusto on linjannut, että Enon koulukysymykseen saadaan kevään aikana pitkän aikavälin ratkaisu, Huurinainen lisää.

Huurinainen uskoo koululakon kumpuavan vanhempien epäluottamuksesta. Luottamuspulan syitä hän ei lähde arvailemaan.

Toinen vanhempien vaatimus on, että Uimaharjun koulun sisäilma on tutkittava huolellisesti. Enon yläkouluopetus on suunniteltu siirrettäväksi Uimaharjuun.

Riitta Huurinainen kertoo, että kaupungin sisäilmatyöryhmä seuraa myös Uimaharjun koulun tilannetta, mutta suurempiin selvityksiin kaupunki ei toistaiseksi näe tarvetta.

– Meidän on vaikea ryhtyä toimenpiteisiin, jos meillä ei ole yhtään sisäilmailmoitusta Uimaharjun koulussa koko ajan työskenteleviltä opettajilta tai oppilailta, Huurinainen huomauttaa.

Sama tavoite: terveellinen koulu

Ja se vanhempien toive on saada keskusteluyhteys Joensuun kaupungin viranhaltijoihin.

– Ympäripyöreät vastaukset eivät meille enää kelpaa. Mikäli kaupunki ei ryhdy toimiin, lakkopäiviä tulee myöhemmin lisää, Stiina Varis sanoo.

Riitta Huurinainen toivoo, että asiaa pystyttäisiin viemään eteenpäin hyvässä yhteisymmärryksessä. Hän vakuuttaa, että kaupunki tekee voitavansa sillä aikataululla, mikä suinkin on mahdollinen.

– Tavoite meillä on sama. Turvalliset ja terveelliset tilat kaikille, Huurinainen summaa.