Vaikuttaako brexit ihan pähkähullulta? – Tässä 5 selitystä Britannian EU-eron umpisolmuun

Ylen Lontoon-toimittaja Pasi Myöhänen avaa brexitiin liittyviä kysymyksiä.

Brexit
Britannian parlamenttitalon tornin silhuetti EU-lipun taustalla.
James Veysey / AOP

1. Miksi brexitiä ei peruta, kun se näyttää niin vaikealta?

Britannia voisi järjestää EU-jäsenyydestä uuden kansanäänestyksen tai perua eron suoraan omalla ilmoituksellaan. Molemmat ratkaisut kohtaisivat syytöksiä siitä, että poliitikot kävelevät “kansan tahdon” yli.

Tutkimusten mukaan enemmistö briteistä kannattaa nyt EU-jäsenyyttä. Marginaali on kuitenkin niin pieni, että poliitikot eivät uskalla asettua kansanäänestyksen tai perumisen taakse.

Yksi syy brittien laajaan EU-vastaisuuteen on maan tabloidilehdistön vuosikymmenien aikana luoma EU-vihamielinen ilmapiiri. EU:sta ja unionista tulevasta maahanmuutosta on maalattu niin vahva viholliskuva, että logiikka ja taloudelliset syyt eivät paljoa paina.

Uusi kansanäänestys avaisi syvällisiä kysymyksiä demokratiasta. Missä tilanteessa äänestäminen on epädemokraattista?

2. Miksi EU-eron kannattajat vastustavat pääministerin neuvottelemaa erosopimusta?

Pääministeri Theresa May ei saa sopimukselleen hyväksyntää, sillä hänen oman puolueensa ja tukipuolueen EU-eromieliset vastustavat sitä.

Vastustajat katsovat, että EU-eron malli ei tuo Britannialle sellaista riippumattomuutta unonista, minkä he haluaisivat nähdä. Mutta heidän vastustuksensa johtaa siihen, että koko EU-ero voi peruuntua.

He ovat juuttuneet “ideologiseen ajatteluun”, jossa EU-eron uskotaan tuovan Britannialle “kakkuja ja yksisarvisia”, syyttää maltillisempi EU-eron kannattaja Oliver Norgrove The Guardian-lehdessä.

3. Miten jatkuvasti tappioita kärsivä pääministeri May voi pysyä toimessaan?

Oppositio yritti laukaista ennenaikaiset vaalit epäluottamusäänestyksellä, joka epäonnistui. May itse kokee EU-eron toteuttamisen velvollisuudekseen eikä halua väistyä, vaikka käytännössä valta näyttää karanneen hänen käsistään.

Konservatiivipuolueen sisällä ei ole uskottavaa seuraajaehdokasta Mayn korvaajaksi. Myös puolueen sisäinen epäluottamusmenettely hänen syrjäyttämiseksi epäonnistui.

4. Eikö Britannian EU-eroa voisi lykätä hamaan tulevaisuuteen, kunnes maa saa sotkun selväksi?

Nyt näyttää selvältä, että edessä on ainakin lyhyt lykkäys. Pidemmän lykkäyksen tiellä on monta asiaa.

EU ei halua brexitin vievän resursseja muilta tärkeiltä kysymyksiltä loputtomasti. Talouselämälle jatkuva epävarmuus on myrkkyä. Yritykset eivät pysty suunnittelmaan tulevaisuutta, jos toiminnan ehtoja ei tiedetä.

Pääministeri Theresa May päätti itse käynnistää kahden vuoden eroprosessin, ennen kuin parlamentin kanta eron toteuttamistavasta oli selvillä.

5. Kuinka Theresa May voi tuoda sopimuksensa äänestettäväksi kerta toisensa jälkeen?

May haluaa, että hänen erosopimuksestaan äänestetään uudelleen ensi viikolla. Tämä on parlamentaarista käytäntöä vastaan, sillä kertaalleen hylättyjä aloitteita ei ole tapana tuputtaa kansanedustajille kerta toisensa jälkeen.

Parlamentin puhemiehellä John Bercow’lla saattaa olla valta torpata Mayn kolmas yritys, jos hän niin haluaa tehdä. Toinen äänestys oli hyväksyttävä, sillä sopimukseen oli saatu muutoksia EU:lta. Nyt sellaisiin ei välttämättä ehditä.

Keskustelu aiheesta on auki kello 21 saakka.