Unkarin Orbán pahoitteli Orpolle "hyödyllinen idiootti" -lausuntoaan – Orpo: Kirjelmöinti ei auta

Kokoomus vaatii edelleen Orbánin Fidesz-puolueen erottamista Euroopan kansanpuolueesta.

Viktor Orbán
Unkarin pääministeri Viktor Orbán piti vuotuisen Unkarin tilaa koskevan puheensa Budapestissa 10. helmikuuta.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán piti vuotuisen Unkarin tilaa koskevan puheensa Budapestissa 10. helmikuuta.Szilard Koszticsak / EPA

BrysselUnkarin pääministeri Viktor Orbán on pahoitellut lausuntojaan eurooppalaisille puoluejohtajille, jotka ovat vaatineet hänen puolueensa Fideszin erottamista Euroopan kansanpuolueesta EPP:stä.

Orbán lähetti kirjeen myös kokoomuksen puheenjohtajalle Petteri Orpolle. Hän pyytää anteeksi lehtihaastattelussa antamaansa lausuntoa, jonka mukaan Fideszin erottamista vaativat poliitikot ovat "hyödyllisiä idiootteja", joiden toiminta hyödyttää vain vasemmistoa.

– Tämä oli itse asiassa sitaatti Leniniltä, jonka tarkoitus oli kritisoida tiettyä toimintapaa, ei tiettyjä poliitikkoja. Haluankin ilmaista anteeksipyyntöni, jos pidit sanomaani henkilökohtaisesti loukkaavana, Orbán kirjoittaa Orpolle.

Orbán pyytää kokoomusta myös harkitsemaan uudelleen ehdotustaan Fideszin erottamiseksi EPP:stä, vaikka kokoomuksella ja Fideszillä onkin Orbánin mukaan erilaiset näkemykset maahanmuutosta ja Euroopan kristillisen kulttuurin suojaamisesta.

Orpo vastasi Orbánille Twitterin välityksellä, että kirjelmöinti ei auta.

– Fideszin tulisi teoillaan osoittaa, että se kuuluu EPP:hen. Näin ei ole tapahtunut. Kokoomus ei vedä esitystään pois, Orpo twiittasi.

Kokoomus on yksi 13:sta EPP:n jäsenpuolueesta, jotka ovat vaatineet Fideszin erottamista. Puolueiden mitta tuli täyteen viime kuussa Fideszin julistekampanjan takia.

Kampanja syyttää EU:ta ja komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria esimerkiksi maahanmuuton edistämisestä. Unkaria vastaan on myös aloitettu menettely oikeusvaltioperiaatteen rikkomisen takia.

Kokoomuksen kolme europarlamentaarikkoa istuvat samassa EPP-ryhmässä Fideszin 11 euroedustajan kanssa.

EPP:n puoluevaltuusto käsittelee Fideszin kohtaloa kokouksessaan 20. maaliskuuta.

Lue myös:

Orbán taipui EPP:n painostukseen – Junckeria ja Sorosia arvostelevat maahanmuuttovastaiset julisteet poistetaan katukuvasta

Orbán ei peräänny, vaikka hänen puoluettaan vaaditaan eroon EPP-ryhmästä: "Aiomme jatkaa julistekampanjaamme ja pysyä ryhmässä

Euroopan kansanpuolue joutuu pohtimaan Unkarin Orbánin puolueen erottamista – myös Suomen ja Ruotsin kokoomuspuolueet vaativat Fidesziä ulos

Unkarilainen Fidesz herättänyt närää EU-parlamentin EPP:ssä, Orpon mielestä mennyt liian pitkälle