Hyppää sisältöön

Katso video: Yle seurasi tuhansien koululaisten marsseja ilmaston puolesta eri puolilla maata – "Jos maapallo muuttuu liikaa, meillä ei ole tulevaisuutta"

Yle on seurannut koululaisten ilmastolakkoa ja -marsseja ympäri Suomen. Mielenosoituksia järjestettiin kymmenillä paikkakunnilla, ja osanottajia oli pelkästään Helsingissä tuhansia.

Joensuu ilmastolakko ilmastomielenilmaus tori
Nuoret järjestävät tänään mielenosoituksia ilmastotoimien puolesta eri puolilla Suomea. Yle Uutiset seuraa tapahtumia Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä. Suora lähetys.

Yle seuraa nuorten kansainvälistä ilmastomarssia perjantaina.

klo 11:45: Hetki hetkeltä -seuranta päättyy tähän. Ilmastotekoja vaativa huuto on kajahtanut eri puolilla Suomea. Nuorten huoli on todellinen ja syvä. He ihmettelevät, mitä varten käydä koulua ja opiskella, jos ei ole elävää maapalloa, jolla hyödyntää koulutustaan.

klo 11:40: "En halua omille tuleville lapsilleni kuollutta maailmaa", sanoo Amurin koulun seitsemäsluokkalainen Nea Wälläri Tampereella.

klo 11:38: Tampereella Jade Isomäki kertoo, että ilmastonmuutosta on tuotu koulussa esiin eri oppiaineissa. "Siitä voisi muuallakin ottaa mallia", hän sanoo. "Nuorilla on tulevaisuus käsissään, mutta nuoret eivät oikein itse voi tehdän mitään", sanoo puolestaan Aaro Ahokas.

klo 11:35: Helsingissä eduskuntatalon portailla Miguel Tiitinen Korsosta sanoo tulleensa ilmaisemaan mielipidettään ilmastonmuutoksesta. "Onhan se ihan siistiä olla pois koulustakin, mutta kyllä täällä asian vuoksi ollaan", hän naurahtaa

klo 11:30: Jyväskylässä mielenosoitus jatkuu, huudoissa vaaditaan ilmastotekoja. "Jos maapallo muuttuu liikaa, meillä ei ole tulevaisuutta. Tosi monelta nuorelta otetaan tässä pois se huoleton lapsuus", sanoo Alisa Terävä. "Tulevevaisuutta on niin vaikea hahmottaa. Tuntuu, että meille ei ole kerrottu mitään. Tiedetään, että muutos tulee, mutta ei mitä meidän pitäisi tehdä", sanoo puolestaan Iida Lyyra.

klo 11:24:

Nuoret osoittavat mieltään Kotkan kaupungintalon edustalla. Kuva: Kiira Ikävalko-Lindqvist /Yle

klo 11:22: Tampereella lauletaan "hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa". "Haluaisin, että fossiilisten päästöjä vähennettäisiin ja kasvisruokaa lisättäisiin. Itse käytän julkista liikennettä ja olen lopettanut punaisen lihan syömisen", sanoo Sini Luomaharju Ylöjärveltä.

klo 11:15: Ilmastolakon keskeisiin taustahahmoihin kuuluva Atte Ahokas sanoo eduskuntatalolla, että hän ei edes osaa pukea tunnelmia sanoiksi. Hänen terveisensä päättäjille: "Olette viivytelleet tarpeeksi, alkakaa toimia!"

klo 11:09:

Koululaisten ilmastolakko Kemissä Kuva: Antti Ullakko / Yle

klo 11:06: Helsingissä ilmastomielenosoituksessa eduskuntatalolla on tuhansia osallistujia. "Meitä kiellettiin tulemasta, mutta tulimme silti", sanoo Ronja Koski Nummelta.

klo 11:04: Tampereella ilmastomarssilla on ollut mukana satoja ihmisiä, myös ympäröiviltä paikkakunnilta. "Opettajat hangoittelivat vastaan, mutta eivätköhän he loppujen lopuksi ole ihan ylpeitä", sanoo Laura Lehtikevari Ylöjärveltä.

klo 11:02: Jyväskylässä tapahtumat jatkuvat koko päivän. Yleinen mielenilmaus on alkanut kello 10, ja kello 14 alkaa toisen asteen opiskelijoiden mielenilmaus. "Selkeästi toisen asteen oppilaita kiinnostaa, olemme keränneet paljon porukkaa somen välityksellä", sanoo Elli Heiska.

klo 11:01: Mielenosoituksia on ainakin 27 paikkakunnalla.

klo 10:55: Ilmastomarssijoita on kokoontunut keskeisille paikoille ympäri Suomea. Osanottajien määrät vaihtelevat paikkakunnittain, raporttien mukaan tuhansista kymmeniin.

Tampereen mielenilmaus kokoontui Sorin aukiolle ja jatkoi siitä Keskustorille. Kuva: Marko Melto / Yle
Kuva: Heikki Kiseleff / Yle
Turun Vähätorilla järjestetyssä ilmastomielenosoituksessa ikähaarukka oli varsin laaja. Kuva: Dani Branthin / Yle
Ilmastolakkolaisia Rovaniemellä. Kuva: Mia Sivula / Yle
Ilmastomielenosoittajia Kouvolassa. Kuva: Juha Korhonen/Yle
Haminan Raatihuoneentorille kokoontui kymmeniä nuoria. Kuva: Kiira Ikävalko-Lindqvist /Yle
Joensuussa ilmastomielenilmaus keräsi torille noin 200 ihmistä. Kuva: Tapio Laakkonen / Yle
Nuoria ilmastolakossa Kokkolan torilla. Kuva: Ville Viitamäki / Yle
Koululaisten kyltti Lappeenrannassa. Kuva: Emma Pietarila/Yle

Ruotsalaisen 16-vuotiaan ilmastolakkoilijan Greta Thunbergin inspiroimana nuoret ympäri maailmaa lakkoilevat perjantaisin tulevaisuuden puolesta.

Helsingissä mielenosoittajat kokoontuvat Senaatintorilla klo 10 ja marssivat eduskuntatalon edustalle, missä tilaisuus jatkuu noin klo 11. Vastaavia marsseja on useilla muillakin paikkakunnilla.

Yle näyttää suorana Areenassa ja TV 1:ssä mielenosoituksia Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä kello 11 alkavassa erikoislähetyksessään.

Suomalaisissa kouluissa on suhtauduttu vaihtelevasti ilmastolakkoon, osassa on kannustettu ja osassa toivottu, että nuoret jättäisivät lakon väliin.

– Meidän koulussa rehtori ei hyväksy ilmastolakkoon osallistumista poissaolon syyksi. Kuitenkin ilmastolakon ajatus oli, että tehdään jotain radikaalia. Miksi meidän pitäisi opiskella, jos meillä ei ole kunnollista maapalloa jolla hyödyntää lukiosta saatua tietotaitoa?, sanoo Kiia Tattari Imatran Yhteislukiosta.

Lue myös: