Boeing keskeyttää turmakonetyypin toimitukset

Yhdysvaltojen ilmailuhallinnon mukaan konetyyppi pysyy käyttökiellossa ainakin toukokuuhun asti.

lentoliikenne
Southwest-yhtiön Boeing 737 Max 8.
Joe Raedle / AFP

Yhdysvaltalainen lentokonevalmistaja Boeing kertoo keskeyttävänsä 737 Max -konetyypin toimitukset, mutta jatkavansa sen tuotantoa. Konetyypin ohjelmistoissa on epäilty olevan vikaa kahden tuhoisan lento-onnettomuuden jälkeen.

Boeingin 737 Max -konetyyppi on määrätty laajaan käyttökieltoon viikonloppuna Etiopiassa sattuneen tuhoisan lento-onnettomuuden jälkeen. Sama konemalli putosi myös Indonesiassa viime lokakuussa. Kumpikin maahansyöksy tapahtui pian nousun jälkeen.

BBC (siirryt toiseen palveluun):n mukaan Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA kertoo Boeing 737 Max 8 ja 9 -koneiden pysyvän käyttökiellossa ainakin toukokuuhun asti. Ennen kiellon purkamista konemallin ohjelmistoja pitää päivittää ja testata.

Ilmailuasioiden valiokuntaa johtavan yhdysvaltalaisen kongressiedustajan Rick Larsenin mukaan ohjelmiston päivitys vie useita viikkoja ja sen asennus kaikkiin koneisiin kestää ainakin huhtikuun lopulle.

Etiopian turmakoneen mustat laatikot on lähetetty tutkittavaksi Ranskaan.

Satelliittidata paljasti yhtäläisyyksiä

Yhdysvaltojen ilmailuviranomaisten mukaan Ethiopian Airlinesin ja indonesialaisen Lion Airin turmakoneiden käyttäytymisessä näyttää olevan yhtäläisyyksiä. Ilmailuhallinto viittasi satelliittidataan, jonka perusteella on syytä tutkia tarkemmin, löytyykö maahansyöksylle yhteinen selittävä tekijä.

Julkisuudessa huomio on kohdistunut konetyypin tietojärjestelmään, joka pyrkii korjaamaan automaattisesti koneen kurssia. Indonesian turmakoneen tutkinnassa ilmeni, että lentäjillä oli vaikeuksia koneen hallinnassa, sillä automaattinen järjestelmä painoi koneen nokkaa alas nousun jälkeen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin neljä yhdysvaltalaista lentäjää on raportoinut samasta ongelmasta Lion Airin onnettomuuden jälkeen. Ethiopian Airlinesin mukaan myös sen turmakoneen lentäjä viestitti ongelmista koneen hallinnassa heti nousun jälkeen.

Boeingin osakekurssi on heikentynyt Etiopian lento-onnettomuuden jälkeen 12 prosenttia, ja sen markkina-arvosta on sulanut lähes 30 miljardia dollaria.

Lue myös:

Boeingin turmakoneille lisää lentokieltoja – Japani ja Venäjä ilmatilan sulkuvuorossa

Boeingilla vaikeuksia myös sotilaskoneiden valmistuksessa: Yhdysvaltain puolustusministeriö tyytymätön ilmatankkauskoneiden turvallisuuteen

Boeingin turmat: Vuosikymmeniä vanhan konetyypin uuteen versioon suhtauduttiin ehkä liian luottavaisesti, sanoo lentäjäkoulun rehtori

Lähteet: AFP