1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päivähoito

Helsingissä 71 päiväkotia, joiden rakennusluvissa on puutteita – Kiireellisiä sulkemisia ei kuitenkaan ole tiedossa

Rakennusvalvonta joutuu pohtimaan, täytyykö poliisille tehdä tutkintapyyntö myös kaupungin omasta toiminnasta.

Rakennuslupien avulla pystytään varmistamaan tilojen turvallisuus ja sulkemaan pois terveyshaittojen mahdollisuus. Kuva: Maria Sbytova/Mostphotos

Helsingin kaupunki on saanut valmiiksi pormestari Jan Vapaavuoren alkuvuodesta tilaaman päiväkotien rakennuslupaselvityksen, jossa käytiin läpi sekä yksityisten että kaupungin omien päiväkotien rakennuslupia.

Rakennusluvan avulla pystytään varmistamaan tilojen turvallisuus ja sulkemaan pois terveyshaittojen mahdollisuus.

Selvityksen tarve kävi ilmi alkuvuodesta, jolloin paljastui, että Ankkalampi-päiväkotiyrityksellä on seitsemän luvatonta päiväkotia, joilta puuttuu rakennuslupa.

Akuutin tilanteen hoitoon perustetun task force -työryhmän perjantaina 15. maaliskuuta julkaiseman selvityksen mukaan yhteensä 43 päiväkodille ei ollut lainkaan haettu rakennuslupaa.

Puutteita löytyi myös kaupungin omista päiväkodeista.

Puutteita on havaittu muun muassa päiväkotitilojen ilmastoinneissa ja varauloskäytävissä.

Kaupunki on valmistelemassa poliisille esitutkintapyyntöä yksityisestä Ankkalampi Oy:stä. Rakennusvalvonta harkitsee myös, että ovatko kaupungin omien päiväkotien tilojen laiminlyönnit sitä luokkaa, että esitutkintapyyntö pitää tehdä myös kaupungin omasta toiminnasta.

Kaikki kaupungin tilat on käyty läpi

Tuoreen selvityksen mukaan Helsingin yhteensä 703 päiväkotitilasta löytyi kaikkiaan 107 tilaa, joissa oli joko rakennuslupapuutteita tai joiden rakennusluvan tilanne oli epäselvä.

Selvityksen aikana 36 tilan status muuttui selväksi, koska rakennuslupa oli olemassa tai se myönnettiin selvitetyksi.

Selvitys jatkuu edelleen 77 yksityisen palveluntuottajan päiväkotitilan kohdalla. Kaikki kaupungin tilat on käyty läpi.

Yhteensä 71 päiväkotitilaa tunnistettiin sellaisiksi, jotka olivat käytössä ilman rakennusvalvonnan hyväksyntää.

43 kohteessa rakennuslupaa ei ollut ollenkaan voimassa, 16 kohteessa rakennuslupa oli vireillä ja 12 kohteelle rakennuslupa oli myönnetty, mutta vaadittavaa käyttöönottokatselmusta ei ole tehty ennen päiväkodin käyttöönottoa.

Kiireellisiä päiväkodin sulkemista vaativia turvallisuusriskejä ei havaittu yhdessäkään päiväkodissa.

– Yksittäisten päiväkotien tilanteen osalta on tärkeää, että tiedotamme ensin perheitä sekä toisaalta päiväkotiyrittäjiä ja päiväkotien johtajia, pormestari sanoo.

Vapaavuori: "Kaikki tilat kuntoon syksyyn mennessä"

Selvityksen tarkoituksena oli selvittää puutteiden lisäksi perusteellisesti, mistä havaitut ongelmat varhaiskasvatustilojen rakennuslupakysymyksissä johtuvat.

Pormestari Jan Vapaavuoren mukaan mikään yksittäinen asia tai organisaatiouudistus ei ole syynä.

– Kaupungin prosessit ovat pettäneet sekä kasvatuksen ja koulutuksen että kaupunkiympäristön toimialoilla. Puutteita on ilmennyt aivan hiljattain perustetuissa päiväkodeissa kuten myös vuosikymmeniä sitten perustetuissa yksiköissä, Vapaavuori sanoo tiedotteessa.

Vapaavuori sanoo olevansa vakuuttunut siitä, että kaikki kaupungin tilat saadaan syksyyn mennessä kuntoon. Jos on jokin yksittäinen tila, jossa se ei ole mahdollista, kaupunki tulee hankkimaan korvaavan tilan.

– Kaupungilla on paljon kehitettävää lupaprosesseissa. Tätä asiaa ei ole kuitenkaan vaikea saada kuntoon ja korjaustoimet on jo aloitettu.

Vapaavuori lupaa kaupungin myös varmistavan riittävät resurssit rakennuslupahakemusten kuntoon laittamiseen ja puutteellisten lupien käsittelyyn sekä valvontaan. Tarkoituksena on myös kehittää tiedonkulkua kaupungin eri toimijoiden välillä.

Lue myös:

Helsinki sulkee Ankkalampi-yhtiön päiväkodin Pursimiehenkadulla

Ankkalampi-päiväkotien lupasotkuista alkanut vyyhti laajenee – Helsingistä on löytynyt lisää luvattomia päiväkoteja

Vanhemmat moittivat Helsinkiä käsienpesusta Ankkalampi-päiväkotien lupasotkussa – "Koko tilanteen on aiheuttanut julkisen puolen kyvyttömyys tarjota päivähoitopaikkoja"

Useita yksityisiä päiväkoteja toiminut ilman asianmukaista rakennuslupaa Helsingissä – listasimme päiväkodit, joilla ei ole rakennuslupaa