1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lastenvaunut

Puutteellisia lastenvaunuja ja -rattaita markkinoilla – yksi kokonaan myyntikieltoon

Yksi vaunumalli määrättiin myyntikieltoon ja yhden vaunun lisäosa määrättiin vedettäväksi pois markkinoilta.

Tukes testasi lastenvaunujen turvallisuutta, mukana oli sekä edullisia että kalliimpia merkkejä ja malleja. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on testauttanut (siirryt toiseen palveluun) lastenvaunujen ja -rattaiden turvallisuutta.

Testatuista seitsemästä tuotteesta yksi vaunumalli sai myyntikiellon. Lisäksi yhden vaunun lisäosa määrättiin kerättäväksi pois kuluttajilta.

Vaunut testattiin siten, että Tukes hankki seitsemän lastenvaunua ja -ratasta lastentarvikemyymälöistä ja lastentarvikkeita myyvistä verkkokaupoista.

Mukana oli sekä edullisia että kalliimpia merkkejä ja malleja. Tukesin asiantuntija valitsi näytteet riskiperusteisesti. Lisäksi kuluttajat saivat osallistua testattavien tuotteiden valintaan.

Lastenvaunujen turvallisuudessa ja laadussa puutteita

Tuotteet testattiin lastenvaunuja koskevan turvallisuusstandardin mukaan SGS:n laboratoriossa Englannissa. Lisäksi testattiin niiden mekaanisen turvallisuuden osalta ja myös käyttöohjeet tarkastettiin.

Kahden tuotteen autokaukalot testattiin myös lastenvaunuvaatimusten osalta, mutta ei turvaistuimena autossa.

Testatuista seitsemästä tuotteesta yksi vaunumalli määrättiin myyntikieltoon ja yhden vaunun lisäosa määrättiin vedettäväksi pois markkinoilta. Lisäksi kolmen mallin lievemmät puutteet kehotettiin korjaamaan.

Kunert VIP yhdistelmävaunut autokaukalolla saivat myyntikiellon. Yhdistelmävaunun turvavaljaat irtosivat selkänojasta ja pehmeästä vaunukopasta puuttui kiinnitysmekanismi, jolla se pysyy rungossa tai rattaissa kiinni. Vaarana on, että lapsi voi pudota rattaista tai vaunusta ja loukkaantua. Myös tuotteen merkinnöissä oli puutteita. Lisäksi tuotteessa oli muutamia lievempiä turvallisuus- ja laatupuutteita.

Milla & Måns SoHo -yhdistelmävaunujen jalkapeite määrättiin kerättäväksi pois kuluttajilta. Vaunujen jalkapeitteestä irtosi testeissä tukehtumisvaaraa aiheuttava kiinnitysnappi. Tuotteessa tai sen merkinnöissä ei havaittu muita puutteita.

Lasten turvallisuus on ykkösasia

Lastenhoitotarvikkeet ovat tuoteryhmä, joiden turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Tukes valvoo jatkuvasti lapsille tarkoitettuja tuotteita, kuten lastenvaunuja.

Tukesin lastenvaunuja koskevien valvontaprojektien perusteella on havaittavissa, että puutteellisia tuotteita on edelleen markkinoilla.

Vastuu lastenvaunujen ja -rattaiden turvallisuudesta kuuluu valmistajalle maahantuojalle ja jakelijalle. Maahantuojat ja myyjät ovat vastuussa lastenvaunujen rakenteellisen turvallisuuden lisäksi siitä, että varoitukset ja käyttöohjeet ovat suomeksi ja ruotsiksi.

– Vaunujen turvallinen käyttö on aina vanhempien ja muiden lasta hoitavien aikuisten vastuulla, muistuttaa Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi.

Vaunuja ja rattaita käytettäessä on noudatettava käyttöohjeita ja vaunuja on huollettava säännöllisesti.