Kainuun prikaati osallistuu maailman suurimpaan lasersotaharjoitukseen Ruotsissa: "Ilmassa on sopivaa jännitystä"

Harjoituksessa puolustaudutaan kuvitteellista vihollista vastaan, joka hyökkää Pohjois-Ruotsiin idän ja pohjoisen suunnalta.

Kajaani
Sotilaita.
Ruotsiin lähtevät varusmiehet harjoittelevat ensimmäistä kertaa ulkomailla. Toni Pitkänen / Yle

Kaksisataa Kainuun prikaatin varusmiestä sekä henkilökuntaa valmistautuu ensi viikon alusta alkavaan Ruotsin maavoimien kansainväliseen pääharjoitukseen. Northern Wind 2019 -harjoituksessa puolustaudutaan kuvitteellista vihollista vastaan, joka hyökkää Pohjois-Ruotsiin idän ja pohjoisen suunnalta.

Northern Windissä yhteensä 6 000 sotilasta varustetaan simulaattoriliiveillä ja aseiden laserlähettimillä, jotka rekisteröivät osumat ja taistelijoiden liikkeet. Kyseessä on maailman suurin instrumentoitu sotaharjoitus.

– Meillä on omat simulaattoriaseet, jotka ovat yhteensopivia Ruotsin ja Norjan vastaavien kanssa, sanoo Kainuun Prikaatin everstiluutnantti Jari Salonen.

Salosen mukaan harjoitukseen valmistautuminen aloitettiin jo vuosi sitten.

– Siihen liittyy monta yksityiskohtaa, kun suomalainen sotilas menee rajan yli. Jokainen ase ja ajoneuvo on pitänyt luetteloida ja ilmoittaa Ruotsille etukäteen.

Varusmiehet matkustavat kaksi viikkoa kestävään harjoitukseen lauantaina maanteitä pitkin Kainuusta Haaparantaan.

– Varusmiehille ja osalle henkilökunnasta tämä on ensimmäinen harjoitus ulkomailla. Ilmassa on sopivaa jännitystä, kun ei olla vanhoissa ja tutuissa maisemissa. Toimimme muiden tukemana ja muiden ehdoilla, sanoo Salonen.