Hyppää sisältöön

Uuden-Seelannin moskeija-ampuja julistuksessaan: Halusin kostaa Tukholman terrori-iskussa kuolleen pikkutytön puolesta, mainitsee myös Oulun seksuaalirikokset

Nettiin ladatussa manifestissa ampuja kuvailee itseään valkoiseksi etnonationalistiksi ja rasistiksi.

Masjid Al Noorin moskeijan edessä Deans Avenuella oli useita ambulansseja ja poliisiautoja. Kuva: Martin Hunter / EPA

Uuden-Seelannin moskeijaiskuista epäilty mies avaa nettiin ladatussa pitkässä manifestissa motiivejaan hyökkäykselle.

Christchurchissa perjantaina kahteen moskeijaan kohdistuneissa iskuissa kuoli ainakin 49 ihmistä ja yli 20 haavoittui vakavasti. 

Iskusta epäiltynä pidätettiin kolme miestä ja yksi nainen. Nainen vapautettiin myöhemmin.

Uuden-Seelannin viranomaiset tutkivat hyökkäystä terrori-iskuna.

Ampujaksi epäilty mies ilmoitti teostaan etukäteen keskustelupalstalla netissä. Viestissä oli linkkejä manifestiin sekä miehen Facebook-sivulle, jonka kautta hän sanoi lähettävänsä live-videon hyökkäyksestä.

Viranomaiset eivät ole toistaiseksi vahvistaneet manifestin ja hyökkäyksestä kuvatun videon aitoutta.

Manifestin mukaan kyseessä kosto

Hän kertoo olevansa valkoihoinen 28-vuotias mies, joka syntyi Australiassa tavalliseen työväenluokkaiseen perheeseen. Hän sanoo eläneensä normaalin lapsuuden.

Mies kuvailee manifestissaan olevansa etnonationalisti ja rasisti. Hän kiistää kuuluvansa suoraan mihinkään järjestöön tai ryhmään. Hän myöntää lahjoittaneensa rahaa eri nationalistiryhmille ja olleen niiden kanssa tekemisissä.

Hän kertoo saaneensa inspiraatiota norjalaisen joukkomurhaajan Anders Behring Breivikin kirjoituksista.

Epäilty kirjoittaa, että hän halusi kostaa islamilaisten hyökkääjien tekemissä terrori-iskuissa kuolleiden eurooppalaisten puolesta.

Erityisesti mies ilmoitti haluavansa kostaa Tukholman terrori-iskussa huhtikuussa 2017 kuolleen 11-vuotiaan Ebba Åkerlundin surman. Iskussa uzbekistanilainen mies ajoi ihmisten päälle kuorma-autolla Drottninggatanilla.

Mies kertoo radikalisoituneensa vuonna 2017, jolloin hän matkusteli turistina eri Euroopan maissa. Viimeiseksi niitiksi hän kuvailee kokemuksiaan Ranskasta. Hän ei voinut sulattaa sitä, että maahanmuuttajia oli kaikissa kaupungeissa, joissa hän vieraili.

Hän kertoo aloittaneensa iskun suunnittelun noin kaksi vuotta sitten. Christchurchin kohteet hän sanoo valinneensa kolme kuukautta ennen tekohetkeä.

Manifestissa kirjoittaja myös uhkailee eurooppalaisia naisia raiskaavia ulkomaalaisia ja heidän perheitään. Hän listaa paljon julkisuutta saaneita seksuaalirikoksia ja mainitsee myös Oulun epäillyt hyväksikäytöt.

Ruotsalaistytön vanhemmat järkyttyivät

Tukholman terrori-iskussa kuolleen 11-vuotiaan tytön vanhemmat kommentoivat ampujan tekoa Aftonbladet-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

– On erittäin traagista, että Ebban nimeä käytetään poliittiseen propagandaan, Ebban äiti kirjoitti Aftonbladetille.

Tytön isän kertoo, että hänellä nousi kylmä hiki, kun hän näki televisiokuvasta, että ampuja oli kirjoittanut aseeseensa Ebban nimen.

– Kuinka helvetissä voimme koskaan surra rauhassa? isä sanoi lehdelle.

Lue myös:

.
.