"Aikuiset eivät tee tarpeeksi" – Koululaisten ilmastolakko toi Turun Vähätorille reilut 300 nuorta

Turun sivistystoimi päätti, että koululaiset voivat vanhempien luvalla osallistua ilmastolakkoon.

Turku
Ilmastolakon kylttejä Turussa.
Dani Branthin / Yle

Turussa osa lapsista ja nuorista osallistui perjantaina maailmanlaajuiseen koululakkoon ilmastonmuutoksen vuoksi.

Turun kaupungin sivistystoimi linjasi eilen, että koululaiset voivat osallistua huomiseen ilmastolakkoon vanhempiensa antamalla poissaololuvalla.

Mielenosoitukseen menevä oppilas ei sivistystoimen mukaan ole koulun vastuulla ja poissaolosta toivottiin ilmoitusta etukäteen Wilmaan.

Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raseko taas velvoittaa Ylen tietojen mukaan oppilailta valokuvatodistetta, että on ollut mielenosoituksessa, muuten tiedossa on luvaton poissaolo.

Alma Jokinen ja Vilma Huhtala olivat osana Turun ilmastomielenosoituksen järjestänyttä työryhmää.
14-vuotiaat Alma Jokinen ja Vilma Huhtala kuuluvat Turun ilmastomielenosoituksen järjestäneeseen työryhmään. Vähätorilla osoitti aamuyhdeksältä mieltään noin 300 henkeä.Dani Branthin / Yle

Turun koululakon järjestävässä työryhmässä ovat mukana 14-vuotiaat Alma Jokinen ja Vilma Huhtala. He kertovat olevansa oikeasti huolissaan tulevaisuudesta.

– On hirveää katsoa, mitä poliitikot ilmastonmuutoksesta ajattelevat. Toki joukossa on hyviäkin ja ainakin minä yritän tukea heitä, Jokinen sanoo.

– Aikuiset eivät tee vielä tarpeeksi. Ei se riitä me vain vähän vähennetään jostakin vaan meidän täytyy tehdä radikaaleja muutoksia ettei maapallo mene ihan sekaisin, Huhtala jatkaa painokkaasti.