Tutkimus: Lakritsin syöminen nostaakin verenpainetta monin eri tavoin – osa reagoi voimakkaammin

Korkeasta verenpaineesta kärsivien tulisi tutkijan mukaan välttää lakritsiuutetta sisältäviä lakritsivalmisteita kokonaan.

lakritsi
Lakritsia.
Lakritsin lisäksi myös tee- ja alkoholijuomat voivat sisältää lakritsiuutetta.AOP

Lakritsivalmisteiden nauttiminen voi tunnetusti nostaa verenpainetta. Tuoreen tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) perusteella pussillinen lakritsia päivittäin voi nostaa verenpainetta keskimäärin saman verran, kuin tavanomaisella verenpainelääkkeen annostuksella saadaan laskettua.

– Korkeasta verenpaineesta kärsivien tulisi välttää lakritsiuutetta sisältäviä valmisteita kokonaan, Tampereen yliopistossa sisätautiopin alalta väittelevä terveystieteiden maisteri Elina Hautaniemi arvioi.

Lakrtitsiuutetta voi olla lakritsin lisäksi esimerkiksi salmiakissa, muissa lakritsiuutteella maustetuissa makeisissa, juomissa, luontaistuotteissa ja lääkkeenomaisissa valmisteissa.

Hautaniemen väitöstutkimuksessa koehenkilöt söivät päivittäin kahden viikon ajan 120-300 g lakritsivalmistetta. Koehenkilöiden verenpaine nousi ja lakritsin nauttimisen havaittiin lisäävän myös ääreisverenkierron vastusta ja suurten valtimoiden jäykkyyttä.

Aikaisemmin lakritsiuutteen sisältämän glykyrritsiinin on tiedetty nostavan verenpainetta kerryttämällä elimistöön suolaa ja nestettä.

Turvallista rajaa vaikea määrittää

Glykyrritsiinin pitoisuudet vaihtelevat Hautaniemen mukaan eri lakritsivalmisteiden välillä, eivätkä pitoisuudet selviä pakkauksista. Makeisten lisäksi myös tee- ja alkoholijuomat voivat sisältää lakritsiuutetta.

Turvallista rajaa lakritsin syömisen määrille on Hautaniemen mukaan vaikea määrittää, koska ihmisten herkkyys vaihtelee.

– Jos verenpaine on normaali, voi lakritsia nauttia muiden makeisten tavoin kohtuudella ja satunnaisesti.

Lakritsin vaikutus verenpaineeseen voi kestää viikkoja. Siksi verenpainepotilailta olisi Hautaniemen mukaan tärkeää selvittää, ovatko he nauttineet lakritsivalmisteita.

Hautaniemen sisätautiopin alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan Tampereen yliopistossa 29. maaliskuuta.