Onnellisuusopas Timo Kukko: "En tunne yhtäkään ihmistä, joka sanoisi inhoavansa luontoa"

Satunnaiselle matkailijalle saattaa olla haasteellista löytää suomalaisia luontokohteita. Visit Finland on nyt pestannut kahdeksan onnellisuusopasta, jotka vievät tulevana kesänä ulkomaalaisia turisteja luontoon.

eräretkeily
Onnellisuusopas Timo Kukko ja kuksa
Pääasia on se luonnossa oleminen ja se luonnon rauhallisuuden löytäminen, ei niinkään sellainen aktiviteetti, kertoo onnellisuusopas Timo Kukko.Kati Turtola / Yle

Kalareissu illansuussa, mustikanpoiminta tai termospullokahvit kannonokassa istuen saattavat olla ainutlaatuinen elämys ulkomaalaisille turisteille. Suomalaiset luontokohteet eivät kuitenkaan ole vieraille aina helposti saavutettavissa. Marjaisia vadelmapusikoita ei ole merkitty karttoihin ja pieniä mökkisaunoja saa vain harvoin vuokrata.

Nyt Visit Finlandin markkinointikampanja Rent a Finn (siirryt toiseen palveluun) avaa ulkomaalaisille turisteille mahdollisuuden hakea omaa opastaan suomalaiseen luontoon. Kampanjaan valitut kahdeksan suomalaista eivät ole matkailun ammattilaisia, vaan tavallisia luonnonystäviä. He haluavat antaa turisteille mahdollisuuden kurkistaa suomalaiseen kesänviettoon, vievät heitä mökille, marjametsään tai vaikka tanssilavalle.

Imagokampanjan tavoitteena on nostaa kansainvälisesti esiin Suomen vetovoimatekijöitä ja erityisesti luontoa.

– Toivoisimme, että matkailijat löytäisivät tämän meidän parhaan puolemme, sanoo Business Finlandin Visit Finland -yksikön kansainvälisen markkinoinnin johtaja Heli Jimenes.

Nuotio
Kati Turtola / Yle

Luontokokemuksen jakaminen on tärkeää

Yksi valituista onnellisuusoppaista on hämeenlinnalainen Timo Kukko. Tällä kertaa Kukko pakkasi reppunsa ja lähti Aulangon kupeeseen Kärmeskalliolle.

Tottuneesti Kukko veistelee kiehisiä ja saa nuotion nopeasti roihuamaan. Samalla Kukko kertoo tarinoita kuksastaan ja perinteikkäästä puukostaan ja raottaa oman perheensä retkeilytapoja. Onnellisuusoppaana oleminen soveltuu Kukolle mainiosti, sillä luonnossa liikkumiseen on hänellä aina liittynyt yhdessä oleminen.

– Minulle luonnossa liikkuminen on myös sosiaalinen asia, haluan aina jakaa sen kokemuksen toisten kanssa.

Onnellisuusopas ottaa vieraat vastaan kuin omat ystävänsä

Timo Kukko ihastui Rent a Finn -kampanjan ideaan. Matkailijan aika on lyhyt ja Suomen luonnon löytäminen vaatii Kukon mielestä paikallisia oppaita. Kukko kuvaa, miten Helsinkiin tulevat turistit menevät tyypillisesti Suurkirkon portaille kuvaamaan toisiaan ja käyvät Muumi-kaupassa. Matkailumainoksissa kuvattu suomalainen järvimaisema ei kuitenkaan löydy keskeltä kaupunkia.

Voi nauttia luonnon äänistä, hiljaisuudesta, tuulen huminasta, eläimistä.

Timo Kukko

– Luontoon pitää lähteä pienissä ryhmissä. Silloin voi nauttia luonnon äänistä, hiljaisuudesta, tuulen huminasta, elämistä ja niistä yllätyksistä, mitä luonto voi tarjota ja siihen edes rakennetut matkailukeskukset eivät ole parhaita. Suomalaiset osaavat löytää niitä paikkoja ja jokaisella on varmasti niitä kohteita, joihin voisi vieraansa viedä.

Kesäyön tunnelmaa Punkaharjun maisemista
Kesäyön kauneutta Punkaharjun maisemissa.Timo Kukko

Tulevat vieraansa Kukko aikoo ottaa vastaan ikään kuin omat ystävänsä. Hän hakee matkailijat lentoasemalta ja suuntaa auton nokan kohti Punkaharjun maisemia, joissa vietetään pari kolme päivää.

– Me tehdään ruuat sillä retkellä yhdessä ja käydään ehkä melomassa, uimassa tai patikoimassa. Pääasia kuitenkin on se luonnossa oleminen ja se luonnon rauhallisuuden löytäminen, ei niinkään sellainen aktiviteetti, kertoo Timo Kukko suunnitelmistaan.

Onnellisuusoppaat osaavat kertoa, mitä luonto heille merkitsee

Visit Finlandin Rent a Finn- kampanjassa onnellisuusoppaiksi haki satoja tavallisia suomalaisia, jotka esittelevät tulevana kesänä oman tapansa nauttia luonnosta. Valitut onnellisuusoppaat tulevat eri puolilta maata, Utöstä Sodankylään. Valinta ei ollut helppo, sanoo Heli Jimenez.

– Hakijoita oli niin paljon ja he olivat aivan mahtavia eli olimme todella haasteellisen tehtävän edessä, sanoo Jimenez.

He ovat täysillä mukana tässä asiassa.

Heli Jimenez

Onnellisuusoppaiden joukossa on Timo Kukon lisäksi muun muassa Lapissa asuva pariskunta, joka haluaa tutustuttaa vieraansa pienen paikkakunnan tunnelmaan. Helsinkiläinen opiskelija nauttii urbaaneista luontoelämyksistä ja Mathildedalissa asuva mies puolestaan lämmittäisi vieraalleen saunan.

Kuksa ja nokipannu.
Timo Kukon kuksa on kulkenut vuosikymmeniä retkillä mukana.Kati Turtola / Yle

Tärkein kriteeri onnellisuusoppaiden valinnassa oli heidän yhteytensä luontoon.

– Valitut henkilöt osasivat hienosti kertoa sen, mitä luonto heille merkitsee. He ovat täysillä mukana tässä asiassa ja ovat todellakin halukkaita näyttämään Suomea näille matkailijoille, kertoo Jimenez.

Onnellisuutta voi jakaa

Vuosi sitten julkaistun YK:n raportin (siirryt toiseen palveluun)mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Yhdeksi onnellisuuden tuojaksi on mainittu luonto ja sen läheisyys. Luonnon puhtaus, rauha ja turvallisuus ovat ominaisuuksia, joita yhä useampi matkailija kaipaa kohteltaan.

– Luonto on meille se iso onnen tuoja ja me haluamme näyttää matkailijolle, mistä meidän onnemme kumpuaa, sanoo Heli Jimenez.

Lapsuudestaan saakka paljon luonnossa liikkunut ja luontoa harrastanut Timo Kukko on myös työssään Metsähallituksen projektipäällikkönä pohtinut luontoa ja sen merkitystä, vaikka viettääkin työpäivänsä näyttöpäätteen ääressä.

Luonto on jokaiselle jotakin.

Timo Kukko

– Luonnolla ja metsillä on suomalaisille niin laaja vaikutus, että me emme itsekään sitä heti hoksaa. En tunne yhtäkään ihmistä, joka sanoisi inhoavansa luontoa, sanoo Kukko ja hörppää kahvia kuksastaan.

Kansainvälinen haku suomalaisen Rent a Finn -onnellisuusoppaan vieraaksi avautuu maaliskuun 18. päivä. Vierailut toteutetaan kesä-elokuun aikana. Ulkomaalaiset matkailijat voivat osallistua kampanjaan lähettämällä videon, jolla kertovat itsestään ja perustelevat, miksi toivovat pääsevänsä tutustumaan Suomeen.