Kajaanin Renforsin rannan maailmanluokan studiossa voitaisiin kuvata ekologisia elokuvia

Renforsin Ranta kiinnostaa elokuva-alaa, sillä kymmenien tuhansien neliöiden tyhjiin tiloihin voisi rakentaa pysyviä lavasteita

Kajaani
Renforsin rannan paperitehtaan hallitilaa.
Entisen paperitehtaan sisältä löytyy kymmeniä tuhansia neliöitä tyhjää tilaa.Nadja Mikkonen / Yle

Kajaanin Renforsin rannan entisen paperitehtaan tyhjilleen jääneet tilat kiinnostavat elokuva-alaa. Kaupungissa perjantaina vieraillut Suomen elokuvasäätiön johtajan Lasse Saarisen mukaan hyvin harvoissa paikoista löytyy kymmenien tuhansien neliöiden edestä tyhjää tilaa.

– Sinne voitaisiin rakentaa esimerkiksi pysyviä lavasteita. Tiloissa voisi myös hoitaa puvustuksen ja elokuvien kannalta merkittävien kalustojen säilytyksen. Tämä säästäisi kuvauspäiviä.

– Helsingissä joudutaan pienien tilojen vuoksi rikkomaan isot määrät lavasteita, joka ei ole ollenkaan ekologista, sanoo Saarinen.

Ympäristövaikutusten arviointi on noussut myös elokuva-alan puheenaiheisiin, sillä muun muassa kuvausryhmien liikkuminen kalustoineen kuormittaa luontoa.

– Työn tekeminen yhdessä paikassa ei vaatisi ihmisten ja autojen liikkumista, joka säästäisi ympäristöä. Eikä tarvitse seistä ruuhkissa, sanoo Lasse Saarinen.

Merkittävänä koetaan myös se, että Renforssin rannan alue on suljettu, jolloin tiloihin ei tarvitsisi palkata vartiointia.