Shiiamoskeija töhrittiin kahteen otteeseen Helsingin Mellunmäessä: "Ei aikaisemmin tällaista ollut"

Moskeijan seinälle oli kirjoitettu solvauksia islamista ja muslimeista.

ilkivalta
Shiamoskeija Mellunkylässä
Vapaaehtoiset kokoontuivat perjantaina puhdistamaan moskeijan seinää töhryistä.Sara Salmi / Yle

Helsingin Mellunmäessä sijaitseva shiiamoskeija on joutunut ilkivallan kohteeksi. Moskeijan seinällä on tällä viikolla kirjoitettu kahteen otteeseen solvauksia islaminuskosta ja muslimeista.

Asiasta kertoi perjantaina iltapäivällä myös Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

– Ei aikaisemmin tällaista ollut, se on viime vuosina lisääntynyt paljon. Sitä voi pohtia, mistä se johtuu ja millaisen kuvan esimerkiksi mediakin luo islamista, sanoo Resalat-yhdyskunnan hallituksen puheenjohtajana toimiva Paula Kemell.

Vajaan 700 neliön moskeija on yksi Suomen suurimmista. Kemellin mukaan se sijaitsee hieman syrjässä, mikä voi yllyttää ilkivallantekijöitä.

– Ei tämä säännöllistä ole, mutta joskus tulee kuten tällä viikolla kaksi kertaa. Sen lisäksi hakkeroidaan nettisivuja, uhkaillaan ja annetaan tappouhkauksia. Ei se koskaan lopu, toteaa Kemell.

Miltä se tuntuu?

– Pahalta. Meille oli keskiviikkonakin tulossa koululaisryhmä ja he huomaavat ensimmäisenä tuollaiset kirjoitukset.

Shiamoskeija Mellunkylässä
Puhdistamiseen osallistui myös muiden uskontokuntien edustajia.Sara Salmi / Yle

Seinät pestiin puhtaiksi vapaaehtoisvoimin

Moskeijan seiniä pestiin puhtaaksi jälleen perjantaina yhteisvoimin. Puhdistamiseen osallistui myös muiden uskontokuntien edustajia.

Paikalle saapunut evankelis-luterilaisen kirkon pappi Heidi Rautionmaa halusi omalla toiminnallaan osoittaa, että vihakirjoituksen voi muuttaa myös rakkaudelliseksi teoksi.

– Tämä on semmoinen ystävyyden ja solidaarisuuden teko. Oli hyökkäys sitten kohdistettu kirkkoon, moskeijaan, synagoogaan, temppeliin tai johonkin muuhun uskonnolliseen paikkaan, niin se on silloin kohdistettu myös minun uskonnollisen yhteisön paikkaani, sanoo Rautionmaa.

Rautionmaa toivoisi, että ihmiset oppisivat katselemaan maailmaa myös eri näkökulmista ja kohtelemaan toisiaan kunnioittavammin.

– Me olemme kaikki ihmisiä ja meillä on samat ilon ja surun aiheet. Eivät eri uskonnot erota meitä, sanoo Rautiomaa.

Shiamoskeija Mellunkylässä
Ilkivallan takia moskeijaan tulemista joudutaan jopa pelkäämään.Sara Salmi / Yle

Resalat-yhdyskunnan hallituksen puheenjohtajana toimiva Paula Kemell puolestaan toivoo, että netissä vellova vihapuhe saataisiin kuriin.

– Että saataisiin aikaan jotain lainsäädäntöä, ettei ihan mitä tahansa voi mennä sanomaan. Ensin hyväksytään ne vihapuheet ja sitten hyväksytään ne vihateot. Se normalisoituu, mikä on ikävää, sanoo Kemell.

Kemellin mukaan Resalat-yhdyskunnan keinot puuttua ilkivaltaan ovat melko vähäiset.

– Meillä ei ole resursseja lisätä meidän turvallisuuttamme esimerkiksi hienoilla turvakameroilla. Tuntuu, ettei kukaan kuule meidän avunhuutojamme, sanoo Kemell.

Lue myös:

Suomessa on jo 80 moskeijaa, viisi niistä avasi meille ovensa: Tervetuloa mukaan vierailulle

Shiia-moskeija: Samat palvelut miehille ja naisille

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus