Sisäilmaongelmista kärsivä päiväkoti korjataan Sodankylässä

Osa päiväkodin lapsista ja aikuisista on kärsinyt erilaisista oireista, joiden arvioidaan johtuvan lattiamaton alla syntyneestä käymisreaktiosta ja sen synnyttämistä kaasuista.

sisäilmaongelmat
Lapsia päiväkodissa.
Maija Mokkila / Yle

Sisäilmaongelmista kärsivä Poikkijoen päiväkoti korjataan Sodankylässä. Kunta on aloittanut korjauksen suunnittelun. Tavoitteena on saada paikat kuntoon kevään aikana.

– Tarkempi korjausaikataulu selviää, kun korjaussuunnitelma on valmis. Meillä ei ole kuitenkaan syytä vitkutella, kun ihmiset oireilevat, Sodankylän kunnan vs. sivistystoimenjohtaja Antti Parkkinen sanoo.

Osa päiväkodin lapsista ja aikuisista on kärsinyt erilaisista oireista, joiden arvioidaan johtuvan lattiamaton alla syntyneestä käymisreaktiosta ja sen synnyttämistä kaasuista. Päiväkodin vaurioutuneet lattiamateriaalit aiotaan vaihtaa ja varmistaa, ettei lattiarakenteeseen jää oireita aiheuttavia voc-yhdisteitä.

Korjaustöiden yhteydessä kunta selvittää myös päiväkodin tilojen mahdolliset kuitulähteet ja varmistaa, ettei kuituja pääse kulkeutumaan huoneilmaan. Lisäksi ilmanvaihto säädetään ilmavaihto ilmamäärien riittävyys tiloissa tarkistetaan.

Sodankylän kirkonkylällä sijaitsevassa päiväkodissa on 91 lasta ja 27 työntekijää.

Evakkoon ei tarvitse lähteä?

Parkkisen mukaan päiväkotia ei tarvitse siirtää väistötiloihin, jos korjaukset voidaan tehdä osasto kerrallaan. Kunta lupaa tiedottaa Poikkijoen päiväkodin henkilökuntaa ja lasten vanhempia korjaustoimenpiteiden aikatauluista tarkemmin myöhemmin.

Poikkijoen päiväkoti jakautuu kolmeen eri osaan, joista A- ja B-osat ovat Sodankylän kunnan omistuksessa ja C-osa on leasing-vuokrattu Teijo Talot Oy:lta. Sodankylän kunta on neuvotellut korjaustoimenpiteistä Teijo Talot Oy:n kanssa, joka oli rakennushankkeen pääurakoitsijana. Sodankylän kunta on päättänyt tehdä terveystarkastajan lausunnon mukaiset korjaustoimenpiteet omistamissaan A- ja B-osissa. Teijo Talot Oy:n omistaman C-osan mahdollisista jatkotoimenpiteistä kunta aikoo tiedottaa myöhemmin.