1. yle.fi
  2. Uutiset

Porin entinen johtava virkamies käräjillä – syyttäjän mukaan itsevaltaiseen johtamistyyliin ei hevillä puututtu

Syyttäjä vaatii Porin palveluliikelaitoksen entiselle johtajalle Kaj Kainulaiselle runsaan seitsemän kuukauden ehdollista vankeutta virkarikoksista. Hänen tekemisensä nousivat otsikoihin syksyllä 2015.

Kotimaan uutiset
Porin palveluliikelaitoksen johtaja Kaj Kainulainen istuu työpöytänsä ääressä.
Kaj Kainulainen jäi eläkkeelle syksyllä 2016 Porin palveluliikelaitoksen johtajan paikalta.Tapio Termonen / Yle

Porin palveluliikelaitoksen entistä johtajaa Kaj Kainulaista syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Porin kaupunki vaatii Kainulaiselta yhteensä miltei 600 000 euron vahingonkorvauksia: noin 105 000 euroa luvattomiksi katsotuista kestityksistä, 451 000 euroa liittyen kaupunginsairaalan keittiöremontin omavaltaiseen aloittamiseen ja lisäksi 34 000 euroa selvittelykuluja.

Jutun varsinainen oikeudenkäynti on alkanut aamulla Porissa Satakunnan käräjäoikeudessa. Valmisteluistunto pidettiin marraskuun puolivälissä. Kainulainen on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Porin kaupunki teki tutkintapyynnön poliisille

Epäillyistä rikoksista nousi Porissa iso kohu syksyllä 2015.

Kaj Kainulaisen palveluliikelaitoksen johtajana tekemät hankinnat johtivat rikosepäilyyn ja lopulta Kainulaisen jäämiseen eläkkeelle syksyllä 2016.

Porin kaupunki päätyi tekemään hänen toiminnastaan tutkintapyynnön poliisille.

Asianajaja Juha Manner ja Porin palveluliikelaitoksen entinen Kaj Kainulainen
Asianajaja Juha Manner ja syytetty Kaj Kainulainen Satakunnan käräjäoikeuden istuntosalissa 18.3.Tapio Termonen / Yle

Kyse on kymmenistä tuhansista euroista, jotka liittyvät liikelaitoksen ostamaan kestitykseen, matkailuun ja majoituspalveluihin. Rahoilla hankittiin muun muassa Pori Jazzeille VIP-lippuja, puhelimia sekä hyväksyttiin matka- ja viinalaskuja.

Kainulainen perustelee syytteen kiistämistä sillä, että edustaminen ja virkamatkat ovat liittyneet olennaisesti viran hoitamiseen eikä tarkkoja määräyksiä virkamatkoista, niiden hyväksyttävistä kustannusten määristä tai muista järjestelyistä ollut olemassa.

Kainulaisen mukaan myös joko hänen esimiehensä tai Porin kaupunki olivat useiden syyttäjän laittomaksi katsomien toimien osalta tietoisia hänen tekemisistään.

Syyttäjä: Ravintokeskuksen investointi omin luvin

Syyttäjän mukaan Porin palveluliikelaitos teki Kainulaisen johdolla investointeja, joihin ei ollut asianmukaista päätöstä. Kainulainen sanoo toimineensa niissä talousarvion ja toimintasuunnitelman mukaisesti.

Syytteen mukaan Kainulainen esimerkiksi ylitti valtuutensa päättäessään aloittaa kaupunginsairaalan ravintokeskuksen satojen tuhansien eurojen saneerauksen.

Syyttäjän mukaan Kainulainen on näin toimiessaan tavoitellut huomattavan suurta hyötyä Porin palveluliikelaitokselle ja aiheuttanut erityisen tuntuvaa haittaa Porin kaupungille. Tästä kaupunki vaatii useiden satojen tuhansien eurojen vahingonkorvauksia.

Oikeudenkäynti jatkuu Satakunnan käräjäoikeudessa loppuviikolla. Oikeudenkäynnille on varattu kaikkiaan kuusi istuntopäivää.

"Autoritäärinen johtaja"

Kihlakunnansyyttäjä Timo Luosma totesi käräjäoikeuden ensimmäisessä istunnossa, ettei "kunnan toimialaan lähtökohtaisesti kuulu edustaminen yritysmaailman tyyliin, poislukien kaupungin korkein johto".

Luosman mukaan palveluliikelaitos tekee työtä sisäisesti vain kaupungille. Kainulainen ei ole hyväksyttänyt laskujaan esimiehellään Kari Hannuksella, joka oli tuolloin apulaiskaupunginjohtaja. Syyttäjän mukaan Kainulainen oli autoritäärinen johtaja, jonka tekemisiin ei hevillä puututtu.

Tapahtumat tulivat esille kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen toimeenpanemassa sisäisessä tarkastuksessa koskien vuosia 2014–2015.

Puolustus: Porilla ei ollut edustusohjetta

Puolustusasianajaja Juha Mannerin mukaan Porilla ei neljä vuotta sitten ollut edustusohjetta eikä tarkkoja ohjeita matkoista. Puolustuksen mukaan kaikki Kainulaisen matkat olivat virkamatkoja.

Liikelaitokselta odotettiin Mannerin mukaan kilpailukykyisyyttä ja sen johtajan piti verkostoitua ja toimia liike-elämän tyyliin.

Lue seuraavaksi