Touhula laskee merkittävästi kuopiolaispäiväkodeissa perimäänsä lisää – vanhempien ja kaupungin äläkkä tuotti tulosta

Kaupunki on tyytyväinen päätökseen, mutta pitää puheita palvelusetelin riittämättömyydestä perusteettomina.

päivähoito
Jumppasali.
Toni Pitkänen / Yle

Yksityinen päiväkotiketju Touhula laskee merkittävästi kahdessa kuopiolaispäiväkodissa perimäänsä lisää.

Hinnanalennus on hyvä uutinen päiväkodissa olevien lasten vanhemmille ja kaupungille, joiden mukaan ketjun yksiköissä peritty lisä ei ole ollut tarpeeksi hyvin perusteltu. Touhula on kertonut lisän liittyvän päiväkodin toiminnan järjestämisen kustannuksiin.

Yksityinen päiväkotiyhtiö on perinyt kahdessa ketjun kuopiolaisessa päiväkodissa kuukausittaista lisää, jonka suuruus on ollut hoitoajasta riippuen enintään 37 euroa per lapsi palvelusetelin ja omavastuun päälle.

Jatkossa lisä on samansuuruinen kuin muissakin Kuopion Touhuloissa eli yhdeksän euroa kuussa per lapsi. Näin ollen perheet säästävät kuukaudessa jopa 28 euroa per hoidossa oleva lapsi.

– Olemme keskustelleet Kuopion kaupungin sekä asiakasperheidemme kanssa ja tulleet tältä pohjalta siihen tulokseen, että Kuopion Touhuloiden hinnoittelu on syytä yhdenmukaistaa, Touhulan viestintäjohtaja Ossi Ahto kirjoittaa sähköpostitse.

Touhula ja kaupunki eri mieltä palvelusetelin riittävyydestä

Kuopion kaupungin palveluseteliä koskevan sääntökirjan (siirryt toiseen palveluun) mukaan yksityisen päiväkodin on palvelusopimusta tehdessään kerrottava, miksi lisämaksua peritään.

Touhulan aikana peruste on jäänyt epäselväksi. Lisän periminen juontaa juurensa aiempaan yritykseen, jonka seikkailuteemaiset päiväkodit Touhula osti vuonna 2015.

Alun pitäen peruste lisämaksulle on ollut seikkailukasvatuksessa ja henkilöstön lisäresursseissa. Kaupungin ja vanhempien mukaan seikkailuteema ei ole toteutunut aiempaa vastaavalla tavalla viime aikoina.

Viestintäjohtaja Ossi Ahton mukaan päiväkodeissa on yhä seikkailuteema, mutta viime syksyn jälkeen aiempi käytäntö kahdesta lastentarhaopettajasta per ryhmä ei ole enää toteutunut. Viime syksynä yksiköiden henkilöstössä tapahtui muutoksia.

Sittemmin Touhula on perustellut lisää päiväkotitoiminnan järjestämiseen liittyvillä kustannuksilla.

Joka tapauksessa olemme tyytyväisiä, että Touhula nyt poistaa lisämaksun.

palvelupäällikö Tuula Nuotio, Kuopion kaupunki

Nyt Touhula kertoo, ettei se ole tyytyväinen Kuopion kaupungin palveluseteliin ja siinä viime elokuussa tapahtuneisiin muutoksiin. Touhulan mukaan alle 3-vuotiaiden palveluseteli ei enää kata henkilöstömitoitusvaatimusten kuluja. Alle 3-vuotiaiden ryhmässä pitää olla kaksinkertainen määrä kasvattajia.

Kaupungin mukaan palvelusetelin suuruus ja siinä tapahtuneet muutokset eivät selitä Touhuloissa syksyllä perittyä 37 euron lisämaksua. Palvelupäällikkö Tuula Nuotion mukaan kaupungin palvelusetelin hinnat on laskettu suhteessa kaupungin omiin kustannuksiin.

– Niissä ei pitäisi olla valittamista, sillä olemme tehneet vertailua myös muiden kaupunkien seteleihin. Lisäksi jotkut yksityiset yritykset ovat olleet sitä mieltä, että Kuopion palveluseteli on erittäin kilpailukykyinen. Nämä yritykset ovat myös valtakunnallisia ja järjestävät varhaiskavastusta eri puolilla maata, Nuotio korostaa.

Myös Kuntaliitto ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto ovat aiemmin yleisellä tasolla arvioineet, että palveluseteli ja perheen omavastuu ovat riittäviä kattamaan päiväkotien perustoiminnan. Lisämaksulle pitäisi aina olla selkeä peruste, esimerkiksi jokin erityinen kasvatuksellinen ote.

– Joka tapauksessa olemme tyytyväisiä, että Touhula nyt poistaa lisämaksun. Emme vaadi ainakaan tässä vaiheessa enempää selvityksiä tästä aiheesta, Nuotio sanoo.

Touhula ei aio palauttaa jo perittyjä lisiä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston ryhmäpäällikkö Nina Konu kertoo, että kuluttajaneuvonta on ollut vanhempien pyynnöstä yhteydessä Touhulaan. Touhula lupasi selvittää lisän perusteita kaupungille ja vanhemmille 13.3. mennessä.

Touhulan johto on lähettänyt vanhemmille määräaikaan mennessä viestin, jossa kerrotaan maaliskuussa voimaan tulevasta pienemmästä maksusta ja mainitaan, ettei lisähinnan muutosta makseta takautuvasti. Viestissä ei kuitenkaan selvitetä aiemmin perittyä, 37 euron suuruista lisää.

– Kuulostaa siltä, ettei lisälle ole löytynyt perustetta. Jos olisi peruste, niin kai siitä olisi kerrottu, Nina Konu pohtii kuultuaan viestin sisällön.

Konu kehottaa vanhempia halutessaan vaatimaan lisämaksujen palautusta suoraan yhtiöltä. Kuluttajaneuvonta voi olla avuksi.

Touhulan viestintäjohtaja sanoo, ettei päiväkotiketju aio palauttaa perittyjä lisämaksuja. Ahto vakuuttaa, että ketju viestittää asiasta vanhemmille vielä tällä viikolla.

– Touhulan päiväkotitoiminnan kustannukset Kuopiossa ovat viime syksyn jälkeen kohonneet kaupungin palvelusetelien hintoja koskevien päätösten myötä, emmekä siksi hyvitä asiakasmaksua takautuvasti, Ahto kirjoittaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus