Hyppää sisältöön

Uuden-Seelannin ammuskelun pääepäilty välinpitämättömänä oikeuden edessä – pääministerin mukaan iskun kohteena myös lapsia

Uuden-Seelannin pääministeri lupasi tiukentaa maan aselakeja.

Moskeija-iskuista epäilty tuotiin ensimmäisen kerran oikeuden eteen 16. maaliskuuta. Kuva: Martin Hunter / EPA

28-vuotias Brenton Tarrant vietiin lauantaina oikeuden eteen kuulemaan syytteensä murhasta. Hän oli käsiraudoissa ja puettu valkoisee vankila-asuun. Oikeustalolla oli tiukat turvatoimet ja yli 10 aseistettua poliisia vartioi, kun Tarrant saapui paikalle.

Tarrantia epäillään päätekijäksi Uuden-Seelannin Christchurchissa tapahtuneissa terrori-iskuissa moskeijoihin, joissa kuoli ainakin 49 ihmistä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan mies kuuli syytteensä välinpitämättömän oloisena eikä vaatinut pääsyä vapaaksi takuita vastaan. Sellaista mahdollisuutta ei myöskään myönnetty. Tapahtuma oikeustalolla kesti uutistoimisto AP:n mukaan vain minuutin.

Kun Tarrant oli viety pois, tuomari Paul Kellar kertoi lehdistölle, että tällä hetkellä häntä syytetään yhdestä murhasta, mutta todennäköisesti syytteitä tulee lisää.

Myös Uuden-Seelannin poliisi kommentoi Twitterissä, että lisää syytteitä on tulossa.

Tarrant pysyy pidätettynä seuraavaan oikeusistuntoon saakka, joka pidetään huhtikuun 5. päivä.

"Aikoi jatkaa hyökkäystään"

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kertoi lauantaina tiedotustilaisuudessa, että Tarrantin tarkoitus oli jatkaa vielä hyökkäystään, kun poliisit saivat hänet kiinni.

– Hyökkäjä oli liikkeessä. Hänellä oli autossaan kaksi asetta lisää ja on täysin selvää, että hänen oli tarkoitus jatkaa iskuaan, Ardern sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan lauantaina Christchurchissa.

Ardern kertoi, että iskun kohteena oli myös lapsia.

– Minulla ei ole vielä tarkkoja yksityiskohtia, mutta on selvää, että myös pieniä lapsia joutui hyökkäyksen kohteeksi.

Pääministeri lupasi muutoksia aselakeihin

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern pohtii puoliautomaattiaseiden täyskieltoa. Kuva: Boris Jancic / EPA

Pääministeriaikoo kiristää maan aselakeja. Ardern pohtii täyskieltoa puoliautomaattiaseille, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Uuden-Seelannin Christchurchin terrori-iskun pääepäillyllä Tarrantilla aseenkantolupa ja viisi laillista asetta.

– Yksi asia on ainakin varmaa. Aselait tulevat muuttumaan, Ardern sanoi.

Pääministerin mukaan Uuden-Seelannin aselakia on yritetty muuttaa tällä vuosituhannella jo kolmeen otteeseen: vuosina 2005, 2012 ja 2017.

– Nyt on muutoksen aika, Ardern vannotti tiedotustilaisuudessa.

Uuden-Seelannin aselain mukaan aseen omistajan tulee olla vähintään 16-vuotias. Puoliautomaattiaseita ja esimerkiksi rynnäkkökiväärejä ei myönnetä alle 18-vuotiaille. Poliisin taustatarkistuksen läpäistyään kuka tahansa ikärajan ylittänyt voi saada aseenkantoluvan. Sen saatuaan voi omistaa niin monta asetta kuin haluaa, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Aseita ei tarvitse erikseen rekisteröidä, ellei kyse ole edellä mainituista 18-vuoden ikärajan aseista tai pistooleista. Tämän vuoksi poliisi ei tiedä, kuinka monta laillista asetta maassa on.

Kesäkuussa 2018 Uudessa-Seelannissa oli yhteensä 246 952 myönnettyä aseenkantolupaa.

Ampuja matkustellut Balkanilla

Pääministeri Ardern kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Tarrant ei ole vakinainen asukas Uudessa-Seelannissa. Hän on matkustellut ympäri maailmaa ja vieraillut satunnaisesti myös Uudessa-Seelannissa, vaihtelevia ajanjaksoja kerrallaan.

Mies ei ole ollut erityistarkkailussa kotimaassaan eikä Uudessa-Seelannissa. Terrori-iskun käynnistyessä hän asui merenrantakaupungissa Christchurchista etelään.

Ammuskelun uhrien joukossa oli pakistanilaisia, turkkilaisia, saudiarabialaisia, indonesialaisia ja malesialaisia.

Turkki ilmoitti perjantaina aloittaneensa tutkimukset Tarrantiin liittyen. Maan viranomaisten mukaan mies on matkustanut Turkkiin useita kertoja ja viettänyt pitkiä aikoja maassa.

– Uskomme, että epäilty ampuja on voinut vierailla myös muissa maissa Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa, Turkin viranomainen kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Turkkilaismedian mukaan miehen julkaisemassa manifestissä mainittiin Istanbulin kuuluisa museo Hagia Sofia ja sen minareettien tuhoaminen. Hagia Sofia oli ensin kristillinen kirkko, kunnes muutettiin minareetiksi noin tuhat vuotta valmistumisensa jälkeen 1400-luvulla. Rakennus on toiminut museona 1930-luvulta lähtien.

Myös Bulgaria ilmoitti tutkivansa miehen liikkeitä, kun ilmeni, että hän on saattanut vierailla maassa viime marraskuussa. Australialaisen uskotaan viettäneen maassa viikon "vieraillakseen historiallisilla nähtävyyksillä ja tutustuakseen maan historiaan", Bulgarian yleinen syyttäjä kertoi AFP:lle.

Tarrant on matkustellut myös muualla Balkanilla. Joulukuussa 2016 hän matkusti bussilla Serbian, Kroatian, Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan läpi.

Brittilehti Telegraphin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Tarrantin isä kuoli vuonna 2010. Saatuaan jonkin verran perintöä mies on matkustellut paljon ympäri maailmaa sen jälkeen.

Lue myös:

Moskeijaiskun tausta: Uudessa-Seelannissa on kiihkeä maahanmuuttokeskustelu, mutta vähän muslimeja ja tiukat aselait

Tämän tiedämme nyt: Uudessa-Seelannissa tehty yksi viime vuosien pahimmista terrori-iskuista – pääepäilty sanoo olevansa rasisti

Uudessa-Seelannissa terrori-isku, kahdessa moskeijassa ammuskeltiin – 28-vuotias australialaismies sai murhasyytteen veriteosta