Luottoluokittaja S&P Global Ratings pitää Suomen luottoluokituksen ennallaan

Luottoluokittaja arvioi, että Suomen talouskasvun huippu on ohitettu ja on odotettavissa, että se hidastuu.

luottoluokitukset
Standard & Poorsin toimitilat New Yorkissa.
Standard & Poorsin toimitilat New Yorkissa.Justin Lane / EPA

Luottoluokittaja S&P Global Ratings pitää Suomen luottoluokituksen ennallaan luokassa AA+. Suomen tulevaisuudennäkymät ovat luokittajan mukaan vakaat. AA+ on S&P:n luottoluokituksen toiseksi korkein taso.

Valtiokonttori kertoi asiasta lauantaina Twitterissä.

S&P:n mukaan Suomen luottoluokitus nousee, mikäli tuleva hallitus pystyy tekemään talouden kannalta tarpeellisia muutoksia. Luottoluokittajan mukaan rakenteelliset muutokset ovat tarpeellisia muun muassa ikääntyvän väestön vuoksi.

S&P arvioi, että Suomen talouskasvu on ohitettu ja on odotettavissa, että se hidastuu. Luottoluokittaja harkitsee laskevansa luottoluokitusta, jos rakenteellisia uudistuksia ei saada aikaiseksi.

Raportissa (siirryt toiseen palveluun) kiitetään vuoden 2016 kilpailukykysopimusta Suomen kilpailukyvyn parantamisesta. S&P:n mukaan esimerkiksi työajan pidentäminen ja lomarahojen leikkaukset nostivat Suomen kilpailukykyä vientimarkkinoilla.

Luottoluokittajan mielestä Suomen viennin piristyminen ei ole vain kauppakumppanien kysynnän ansiota.

Luottoluokittajan mukaan hallituksen uudistuskyky heikentyi maaliskuussa, kun sote-uudistus kaatui ja johti hallituksen eroamiseen.

Uudistuksen kaatumisen takia S&P epäilee, että työmarkkinoilla vaadittavat rakenteelliset uudistukset eivät etene seuraavan hallituksen aikana. S&P uskoo, että sote-uudistus on tulevankin hallituksen prioriteettilistalla korkealla, joka voi viivästyttää muita tärkeitä uudistuksia.

S&P odottaa, että pitkällä aikavälillä Suomen vienti tyrehtyy vuosien 2019-2021 aikana. Luottoluokittajan mukaan tähän on syynä vahva euro ja kysynnän hidastuminen.

Lue myös:

Fitch Ratings pitää Suomen luottoluokituksen ennallaan, mutta laskee arviota viime vuoden talouskasvusta