Kysely: SDP suosituin puolue hallitukseen

Lähes puolet vastanneista toivoo SDP:tä hallitukseen.

eduskuntavaalit
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne
SDP:n puheenjohtaja Antti RinneHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

SDP olisi selvästi suosituin puolue hallitukseen, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä (siirryt toiseen palveluun).

Lähes puolet vastanneista toivoo SDP:tä hallitukseen. Seuraavaksi suosituimpia ovat vihreät 35 prosentin kannatuksella. Vihreiden perässä seuraavat kokoomus ja keskusta, jotka ovat lähes tasoissa hieman yli 30 prosentin kannatuksella.

Perussuomalaiset on ainoa puolue, jonka kannatus hallitukseen on lisääntynyt viime vuoden kesästä. Puolueen haluaisi hallitukseen nyt vajaa viidennes vastaajista.

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton tukijat kaipaisivat näistä puolueista muodostettua punavihreää hallituspohjaa. Perussuomalaisten kannattajille ei taas kelpaa kumppaniksi oikein mikään puolue.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 112. Vastaajat edustavat Manner-Suomen 18–79-vuotiasta väestöä. Virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Yle selvitti tällä viikolla vaalikoneensa vastausten perusteella eduskuntavaaliehdokkaiden kahta mieluisinta hallituskumppania.

Selvisi, että mitkään kaksi suurimmista eduskuntapuolueista eivät pitäneet toisiaan ykkösvaihtoehtoina hallituskumppaniksi.

Kun kaikkien puolueiden ehdokkaiden vastaukset laskettiin yhteen, selvä suosikki hallituskumppaniksi oli gallupjohtaja SDP. Se oli suosikkipari etenkin vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaille.

Lue myös:

Etkö tiedä kenelle annat äänesi eduskuntavaaleissa? Ylen vaalikone auttaa

Ylen Vaalikone: Kenen kanssa ehdokkaat haluavat hallitukseen? Toiveista paljastui suurten puolueiden kolmiodraama ja hylkiö