1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansalaisaloitteet

Eduskunnasta tyrmätään epäily rikkinäisestä napista – kansalaisaloite kaatui yhdellä äänellä, vaikka Emma Kari yritti äänestää sen puolesta

Eduskunnan pääsihteeri uskoo, ettei kansanedustaja painanut nappia ollenkaan. Emma Kari luuli äänestäneensä.

Emma Kari. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskunnan pääsihteeri tyrmää epäilyt, että eilinen kansalaisaloitteen äänestystulos olisi johtunut viallisista laitteista. Eduskunta hylkäsi täysistunnossaan Vaasan sairaalan laajan päivystyksen äänin 92–91. Vihreiden kansanedustaja Emma Kari oli rekisteröitynyt poissa olevaksi, vaikka olisi äänestänyt kansalaisaloitteen puolesta.

– Eduskunnan äänestysjärjestelmä on toiminut koko viime viikon moitteettomasti, kirjoittaa eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola tiedotteessa.

– Edustaja Kari jätti todennäköisesti painamatta äänestyspainiketta ja rekisteröityi poissaolevaksi.

Pääsihteeri Paavolan mukaan äänestysjärjestelmä on rakennettu siten, että painikevika ilmenisi useamman kuin yhden edustajan kohdalla. Eilisen muut äänestykset rekisteröityivät Emma Karilla normaalisti, mikä tukisi sitä, että painikkeet toimivat.

Kari itse kommentoi äänestyksen jälkeen, että laitteissa on ollut "häikkää", mutta että hänen olisi pitänyt olla tarkempi.

Jos Karin ääni olisi laskettu aloitteen puolesta, olisi harvinaisessa tasatilanteessa päädytty uusintaan lippuäänestyksellä. Jos äänet olisivat olleet senkin jälkeen tasan, ratkaisu olisi arvottu.

Emma Kari oli osallisena myös edellisellä kerralla, kun kansanedustajilla oli epäselvyyttä äänestysnapin painamisen kanssa. Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamusäänestyksessä Kari oli yksi poissaoleviksi merkityistä kansanedustajista viime syyskuussa, vaikka oli läsnä. Myös Sanna Marin (sd.) valitti, ettei hänen ääntään laskettu, ja Juhana Vartiainen (kok.) tunnusti painaneensa väärää nappia.

Lue myös:

Vaasa ei saa laajaa päivystystä – kansalaisaloite kaatui yhdellä äänellä, Emma Karin äänestyksessä epäselvyyksiä