Hyppää sisältöön

Keltaliivien mielenosoitus vandalisoi Champs-Élysées'tä – lehtikioskeja poltetaan ja mallinukkeja heitellään vaateliikkeiden ikkunoista

Presidentti Macronia vastustavat mielenosoittajat yrittävät saada lisää puhtia hiipuviin protesteihinsa.

Tunnistamaton "keltaliivi" Pariisissa kyynelkaasupilven keskellä. Kuva: Julien De Rosa / EPA

Presidentti Emmanuel Macronia vastustavat mielenosoitukset ovat jälleen muuttuneet väkivaltaisiksi Pariisissa.

Mielenosoittajien joukot ovat heitelleet poliiseja katukivillä ja tuhonneet luksusmyymälöiden liiketiloja Pariisin pääkaudulla Champs-Élysées'llä. Mellakat ovat keskittyneet Riemukaaren ympäristöön.

Vaarallisin tilanne syntyi päivällä, kun mielenosoittajat sytyttivät tuleen pankkikonttorin, joka sijaitsi asuintalon alakerrassa. Talon asukkaat joutuivat pakenemaan liekkejä henkensä kaupalla. 11 ihmistä sai palossa lieviä vammoja.

Mielenosoittajat ovat myös tuhonneet esimerkiksi Hugo Bossin ja Lacosten muotiliikkeitä. Mallinukkeja on heitelty ikkunasta kadulle. Poliitikkojen ja kuuluisuuksien suosima ravintoka Fouquet's on tuhottu ja sytytetty palamaan.

Toimittajat ovat myös panneet merkille, kuinka mielenosoittajat ovat hymyilleet valokuvissa, joita on otettu poltettujen lehtikioskien edessä.

Mellakat hiipuneet joulukuusta

Pariisiin on koottu lisää poliisivoimia. Sisäministeri Christophe Castaner on ottanut tiukan linjan vandalismiin. Hän on määrännyt poliisin puuttumaan mielenosoittajien "kohtuuttomaan väkivaltaan suurimmalla ankaruudella".

– Tästä ei saa olla epäselvyyttä: he [mielenosoittajat] hakevat väkivaltaa ja ovat täällä levittämässä kaaosta.

Yli 80 mielenosoittajaa on pidätetty. Poliisi on myös yrittänyt rajoittaa mellakoijien toimia vesitykeillä ja kyynelkaasulla.

Sisäministerin arvion mukaan mielenosoittajia on noin 7 000 – 8 000. Heistä noin 1 500 on väkivaltaista joukkoa, jollai sisäministerin mukaan ole "muuta aikomusta kuin rikkoa paikkoja".

Macronia vastustavat niinsanotut keltaliivit ovat järjestäneet mielenosoituksiaan joka viikonloppu jo joulukuusta lähtien.

Macron julisti alkuvuodesta kaksi kuukautta kestävän kansallisen dialogin, joka on nyt päättynyt. Mielenosoittajien mielestä keskustelua kävivät vain Macronin tukijat, yhteiskunnan yläluokka ja liike-elämä.

Mielenosoittajien joukot ovat kevään aikana vähitellen kutistuneet. Nyt he yrittävät saada toimintaan uutta puhtia.

Mielenosoitukset alkoivat viime vuonna polttoaineen hinnankorotuksista. Macron on pyrkinyt tulemaan mielenosoittajien vaatimuksia vastaan tarjoamalla kymmenen miljardin euron tukipakettia pienipalkkaisimmille työntekijöille ja eläkeläisille.