Yhdysvaltalaismedia: Suomi torjui FSB:n alaisen rajavalvontapomon lisäämisen pakotelistalle – Soini ei myönnä eikä kiistä

EU asetti pakotteita useille venäläisille perjantaina.

FSB
miehiä lasikopissa
Venäjän pidättämiä ukrainalaismerimiehiä tuomioistuimessa Moskovassa. Uudet pakotteet liittyvät laivastovälikohtaukseen Kertšinsalmessa. Sergei Ilnitski / EPA-EFE

Suomi on torjunut Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n alaisuudessa toimivan rajavartiolaitoksen apulaispäällikön amiraali Gennadi Medvedevin lisäämisen EU:n pakotelistalle. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen Radio Free Europe/Radio Liberty (siirryt toiseen palveluun) (RFE/RL).

RFE/RL kertoo useiden nimettömien lähteiden kertoneen, että alun perin Medvedev piti lisätä pakotelistalle.

Medvedev on RFE/RL:n saamien tietojen mukaan ollut mukana Venäjän ja Suomen välisessä rajayhteistyössä ja osallistui viime vuonna rannikkovartiostojen arktiseen foorumiin Suomessa.

Suomen EU-edustusto ei RFE/RL:n mukaan kommentoinut asiaa.

Suomessa asiasta kirjoittaa Verkkouutiset (siirryt toiseen palveluun).

RFE/RL:n toimintaa rahoittaa Yhdysvaltain kongressi.

STT on kysynyt asiasta ulkoministeri Timo Soinilta. Soini ei tekstiviestissään myönnä eikä kiistä asiaa. Hän ei muutenkaan kommentoinut RFE/RL:n uutista.

Pakotteet seurausta Kertshinsalmen tapahtumista

Eilen perjantaina EU asetti pakotteita useille Venäjän kansalaisille. Pakotteet asetettiin Kertshinsalmessa marraskuussa sattuneen selkkauksen takia.

Venäjän joukot valtasivat aseita käyttäen kolme ukrainalaista alusta ja pidättivät yli 20 merimiestä Kertshinsalmessa marraskuussa. Salmi on Mustanmeren ja Asovanmeren välissä kulkeva kapea vesiväylä.

Venäjä on väittänyt, että ukrainalaiset alukset olivat Venäjän aluevesillä. Kertshinsalmen toisella rannalla olevan Krimin niemimaan liittämistä Venäjään ei kuitenkaan ole tunnustettu kansainvälisesti, joten merioikeudellisesti kyseessä on kansainvälinen salmi.

EU on jo asettanut pakotteita yhteensä 164 venäläiselle ja ukrainalaiselle johtuen Krimin valtauksesta vuonna 2014.