1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uusi-Seelanti

Ampuja pakeni, kun häneltä riistettiin ase moskeijassa

Silminnäkijätarinat kertovat julmasta tappamisesta ja hädästä, mutta myös urheudesta.

Moskeija-iskuista epäilty tuotiin ensimmäisen kerran oikeuden eteen 16. maaliskuuta. Kuva: Martin Hunter / EPA

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern ylistää poliisien toimintaa ja rohkeutta Christchurchin terroriteosta epäillyn miehen kiinniotossa. Christchurchin läheltä Lincolnin kaupungista saapunut poliisipartio otti epäillyn kiinni 36 minuuttia sen jälkeen kun poliisi sai hälytyksen iskuista.

Pääministerin mukaan iskuista epäilty 28-vuotias australialainen Brenton Tarrant oli edelleen liikkeessä ja hänen tarkoituksenaan oli jatkaa iskujen tekemistä.

Ainakin 50 ihmistä on kuollut joukkoampumisissa kahdessa kahdessa moskeijassa Christchurchissa perjantaina. Lisäksi lähes 40 ihmistä on edelleen sairaalassa, heistä yli kymmenen tehohoidossa.

Christchurchin terrori-iskujen silminnäkijäkertomukset kuvaavat hyökkääjän väsymätöntä tulitusta ja moskeijat vallannutta paniikkia. Hyökkäykset Al-noorin ja Linwoodin moskeijoihin tehtiin perjantairukousten aikaan, jolloin moskeijoissa oli paljon ihmisiä.

Ampujalta riistettiin ase

Linwoodin moskeijan silminnäkijäkertomuksen mukaan ampuja astui sisään pieneen moskeijaan pääovesta ja alkoi tulittaa lähinnä häntä olevia ihmisiä. Moskeijaa hoitava nuori mies taklasi ampujaa sivustasta ja sai napattua häneltä aseen.

– Hän näki tilaisuutensa tulleen, kävi ampujan kimppuun ja nappasi häneltä aseen, moskeijassa sisällä ollut Syed Mazharuddin kertoi.

– Sankarimme jahtasi autolleen pakenevaa ampujaa, mutta ei kuitenkaan löytänyt aseen liipaisinta.

Silminnäkijäkertomusten mukaan ampujalta yritettiin viedä ase myös Al-noorin moskeijassa, johon hän iski ensin. Hyökkääjä ehti ampua miestä, joka yritti tehdä hänet aseettomaksi.

Palestiinalaismies, joka oli moskeijassa ampumisten aikana, kertoi nähneensä, miten yhtä ihmistä ammuttiin päähän.

– Kuulin ensin kolme nopeaa laukausta, sitten noin kymmenen sekunnin jälkeen tulitus alkoi jälleen. Sen täytyi olla automaattiase: kukaan ei pysty vetämään liipaisimesta niin nopeasti. Sen jälkeen ihmiset alkoivat juosta. Osa oli täysin veren peitossa, mies kertasi.

Terrori-iskussa kuolleista on alettu julkaista lisätietoa. Uuden-Seelannin paikallismedioiden mukaan kuolleiden joukossa on ainakin viisi alaikäistä lasta, joista nuorimmat olivat 3- ja 4-vuotiaat.

Vihamanifesti lähetettiin pääministerille ennen iskua

Tarrantin kirjoittama manifesti – pitkä ja sekava, vihaa tihkuva ja nettiäärioikeiston tekstimeemejä vilisevä dokumentti – lähetettiin pääministeri Ardernin toimistoon ennen iskua. Manifesti lähetettiin yhteensä noin 70 vastaanottajalle kymmenen minuuttia ennen kuin iskut alkoivat, pääministerin toimistosta vahvistettiin.

Poliisi uskoo, että epäilty Tarrant oli yksin vastuussa iskujen toteuttamisesta.

– Meillä on useita tutkintalinjoja, emmekä etsi ketään, joka muodostaisi välittömän turvallisuusuhan, Canterburyn piirikunnan poliisipäällikkö John Price sanoi.

Tarrantin lisäksi myös kaksi muuta ihmistä on pidätettynä. Poliisin mukaan heidän toimintaansa tutkitaan edelleen. Sosiaalisen median kirjoittelun osalta poliisi pitää silmällä useampaa henkilöä.

Tarrant tuotiin Christchurchin kaupungissa oikeuden eteen valkoisessa vanginasussa ja käsiraudoissa lauantaiaamuna paikallista aikaa. Murhasta syytteet saanut australialaissyntyinen mies kääntyi aika ajoin katsomaan oikeussaliin kokoontunutta mediaa.

Mies ei vaatinut pääsyä vapaaksi takuita vastaan ja pysyy pidätettynä. Asiaa käsitellään seuraavan kerran oikeudessa 5. huhtikuuta.