Slovakian presidentinvaalit toiselle kierrokselle – vastakkain hallituksen äänekäs arvostelija ja maan nykyinen EU-komissaari

Korruptiota tutkineen toimittajan murha varjostaa yhä maan politiikkaa.

Slovakia
Zuzana Čaputová lähtee Slovakian presidentinvaalien toiselle kierrokselle ennakkosuosikkina.
Zuzana Čaputová lähtee Slovakian presidentinvaalien toiselle kierrokselle ennakkosuosikkina. Hän sai ensimmäisellä kierroksella 39,37 prosenttia äänistä, kun hänen vastaehdokkaakseen toiselle kierrokselle asettuva Maroš Šefčovič sai 18,76 prosenttia äänistä.Jakub Gavlak/AOP

Slovakian presidentinvaalit etenevät toiselle kierrokselle, jossa vastakkain ovat maan hallituksen äänekäs arvostelija Zuzana Čaputová sekä maan nykyinen EU-komissaari, komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič.

Liberaalia ja EU-myönteistä PS-puoluetta edustava Čaputová nousi lauantaina pidetyn ensimmäisen kierroksen selväksi voittajaksi. Hän sai reilun 40 prosentin kannatuksen, kun äänistä oli laskettu liki 99 prosenttia. Šefčovič sai vajaat 19 prosenttia äänistä.

Vaalien toinen kierros pidetään kahden viikon päästä.

Slovakian presidentin tehtävä on pitkälti seremoniallinen. Presidentti ratifioi kansainväliset sopimukset, nimittää korkeimmat tuomarit ja toimii puolustusvoimien ylipäällikkönä. Jos Čaputová, 45, voittaa, hänestä tulee Slovakian ensimmäinen naispresidentti.

Čaputová oli mukana laajoissa hallituksenvastaisissa mielenosoituksissa sen jälkeen, kun korruptiota tutkinut toimittaja Ján Kuciak tapettiin viime vuonna. Tapaus ravisutti maata ja herätti kysymyksiä maan poliittisesta korruptiosta ja lehdistönvapaudesta.

Slovakialainen miljonääri sai syytteen murhan tilaamisesta

Kuciak ja hänen kihlattunsa ammuttiin vuosi sitten helmikuussa. Kuciak oli juuri aikeissa julkaista jutun Slovakian poliitikkojen epäillyistä yhteyksistä Italian mafiaan. Neljä ihmistä on syytettynä murhasta.

Torstaina syyttäjät kertoivat, että slovakialainen liikemies ja miljonääri Marian Kocner on saanut syytteen murhan tilaamisesta. Kuciak oli selvittänyt miehen liiketoimia.

Pääministeri Roberto Fico joutui eroamaan murhan nostattaman myrskyn jälkeen, mutta hän toimii edelleen maata hallitsevan vasemmistopopulistisen Smer-SD:n puheenjohtajana.

– Čaputovávetoaa niihin, jotka inhoavat korruptiota ja ovat tyytymättömiä hallitukseen, joka heidän mielestään ajaa omia etujaan, sanoi Keski-Eurooppaan erikoistunut asiantuntija Kevin Deegan-Krause Yhdysvaltojen Wayne Staten yliopistosta.

Sefcovicilla taas on takanaan maan valtapuolueen tuki.

Slovakian nykyinen presidentti Andrej Kiska ei hae jatkokaudelle.