1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uusi-Seelanti

Uudessa-Seelannissa muistettiin terrori-iskun uhreja ja osoitettiin tukea muslimiyhteisölle

Ruumiita aletaan palauttaa omaisille tästä päivästä alkaen. Ylen Kirsi Crowley tapaa videolla Christchurchissä surevia ihmisiä.

Yle Uudessa-Seelannissa: Christchurchiläiset jättivät surunvalittelunsa terrori-iskun uhreille
Yle Uudessa-Seelannissa: Christchurchiläiset jättivät surunvalittelunsa terrori-iskun uhreille

Uudessa-Seelannissa on muistettu tänään Christchurchin terrori-iskun uhreja kaupungin katedraalissa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa ilmaistiin tukea muslimiyhteisölle.

Perjantain moskeija-iskujen kuolonuhrien määrä on noussut 50:een, kertoi poliisi myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa. Lisäksi lähes 40 ihmistä on edelleen sairaalahoidossa. Heistä yli kymmenen on kriittisessä tilassa, joukossa on myös nelivuotias lapsi.

Nuorin joukkoampumisten uhri oli kolmevuotias lapsi. Vanhin uhri oli 77-vuotias.

Terrori-iskussa kadonneen miehen ystävät osallistuivat muistotilaisuuteen Christchurchissa sunnuntaina. Kuva: Mick Tsikas / EPA

Toistaiseksi vain yhtä henkilöä kohtaan on nostettu syytteitä iskusta. 28-vuotias australialainen mies on saanut murhasyytteen ja on vangittuna epäiltynä joukkoampumisista.

Uuden-Seelannin poliisi pitää todennäköisenä, että ampuja toimi yksin, kertoo uutiskanava BBC (siirryt toiseen palveluun).

Christchurchin muistotilaisuuteen osallistui noin sata ihmistä. Osa heistä oli kiinnittänyt vaatteisiinsa vihreitä sydämiä osanottona kaupungin muslimeille.

Äiti kertoi pelkäävänsä tyttärensä puolesta

Suuri joukko paikallisia muslimeita kokoontui sunnuntaina puistoon Christchurchin keskustaan. He olivat tulleet paikalle, sillä noin 30-vuotias muslimimies on edelleen kateissa.

Useat STT:n haastattelemat paikalliset kertovat, että miehen ruumista ei ole löydetty, mutta hän ei ole myöskään sairaalassa. Vaimonsa ja 17-kuukautisen lapsensa kanssa paikalle tullut Md Kamvuzzaman kertoo, että mies oli hänen ystävänsä.

– Hän on todennäköisesti kuollut, mutta emme ole saaneet mitään vahvistusta, hän sanoo.

Christchurchiin vuonna 2017 muuttanut mies kertoo, että ystävällisessä maassa ei ole koskaan tarvinnut pelätä. Hän ei myöskään aio jatkossa pelätä.

– Minä pelkään, sanoo miehen vaimo Yasmin Akter Smirty.

Ennen kaikkea hän pelkää pienen tyttärensä puolesta.

Nainen osoitti kunnioitustaan iskun uhreille moskeijan edustalla Aucklandissa sunnuntaina. Kuva: Michael Bradley / AFP

Ruumiita aletaan luovuttaa omaisille

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kertoi uusia tietoja terrori-iskuista lehdistötilaisuudessa sunnuntaina.

Ardern kertoi saaneensa ampujan julistuksen sähköpostilla yhdeksän minuuttia ennen hyökkäyksen alkamista. Ampuja lähetti useille poliitikoille ja medioille julistuksensa, jossa hän selitti rasistista ajattelutapaansa valkoisten ylivallasta.

Ardern sanoi, että iskujen uhrien ruumiita aletaan luovuttaa omaisille sunnuntaista lähtien. Kaikki ruumiit palautetaan keskiviikkoon mennessä.

Poliisin mukaan uhrien tunnistaminen on edelleen kesken. Ruumiit on siirretty pois moskeijoista, mutta tapauksen tutkinta on yhä kesken.

– Tämä on yksityiskohtaista ja monimutkaista työtä, joka on tehtävä perusteellisesti, poliisi tähdensi Twitterissä.

Poliisi on tehnyt uhrien ruumiille rikostutkintaa ja selvittänyt henkilöllisyyksiä. Omaiset toivoivat ruumiita pikaisesti takaisin, sillä islamilaiseen hautaustapaan kuuluu ruumiiden puhdistaminen ja hautaaminen mahdollisimman pian kuoleman jälkeen.

Poliisivartiointi moskeijoiden luona jatkuu.

Poliisi partioi yhä maan moskeijoiden edustalla

Moskeijaiskujen jälkeen Christchurchin muslimien tärkeäksi tukikohdaksi on muodostunut paikallinen sairaala sekä Hayley Gollege -rakennus, jonne kaupungin eri muslimiyhteisöt voivat kokoontua viikonlopun aikana.

Paikalla on Punaisen Ristin työntekijöitä antamassa tukea. Rakennuksessa paikalliset saavat myös tuoreimpia tietoja haavoittuneista.

Poliisi kertoo jatkavansa läsnäoloaan maan kaikkien moskeijoiden edustalla, mutta moskeijat voivat jälleen avata ovensa niin halutessaan.

Iskuista epäilty Brenton Tarrant tuotiin Christchurchissa oikeuden eteen valkoisessa vanginasussa ja käsiraudoissa lauantaiaamuna paikallista aikaa.

Mies ei vaatinut pääsyä vapaaksi takuita vastaan ja pysyy pidätettynä. Asiaa käsitellään seuraavan kerran oikeudessa 5. huhtikuuta.

Lisää aiheesta:

"Kaikki hokevat sanaa ennenkuulumaton" - Ylen toimittaja kuvailee tunnelmia Christchurchistä

Ampuja pakeni, kun häneltä riistettiin ase moskeijassa