Jätevesisääntely nostattaa taas myrskyä – Kesämökkiläiset vaativat vuoden jatkoaikaa jätevesiremonteille ja ikäarmahdusta

Rantakiinteistöjen jätevesiremonteille myönnetty reilun kahden vuoden siirtymäaika on osoittautunut liian tiukaksi.

jäteveden käsittely
Urakoitsija Heikki Pietilä yhdistää putken säiliöön.
Vähintään kymmenillä tuhansilla kesämökeillä on alkavana kesänä kiiire remontoida jätevesijärjestelmänsä pykälien vaatimaan kuntoon. Kalevi Rytkölä / Yle

Moneen kertaan haukuttu ja kritiikin jälkeen lievennetty haja-asutusalueiden jätevesisääntely on jälleen kerran tapetilla, ties monettako kertaa 2000-luvulla.

Tällä kertaa on asialla kesämökkiläisten etujärjestö Vapaa-ajan asukkaiden liitto, joka vaatii jätevesiremonttien siirtymäajalle vuoden jatkoaikaa tämän vuoden lokakuusta. Se edellyttää muutosta pari vuotta voimassa olleeseen lakiin.

– Määräpäivä 31.10.2019 on osoittautunut riittämättömäksi. Tällöin kaikkien rantakiinteistöjen täytyy täyttää lain vaatimat jätevesien puhdistusvaatimukset. Tämä ns. perustason puhdistusvaatimus koskee edelleen yli 100 000 vapaa-ajan asuntoa, joten Suomesta ei löydy tarpeeksi suunnittelijoita, urakoitsijoita tai materiaalia korjata kaikki nämä kiinteistöt tulevan kesän aikana, huomauttaa Vapaa-ajan asukkaiden liiton uusi puheenjohtaja Tapio Tervo.

– Lisäksi on suuri pelko, että jos hyvin moni kiinteistö haluaa tehdä muutoksen samaan aikaan, alan hintakilpailu loppuu välittömästi, Tervo täydentää.

Käytännössä se voi tarkoittaaa urakkahintojen nousua. Tervon mukaan olemassa olevan jätevesijärjestelmän uudistaminen tai korvaaminen maksaa järjestelmästä riippuen 5 000–10 000 euroa.

– Korjaukset merkitsevät vapaa-ajan asuntojen omistajille yllättäviä, yhteensä jopa satojen miljoonien eurojen investointeja 31.10.2019 mennessä, Vapaa-ajan asukkaiden liitto ynnää.

– Siksi Vapaa-ajan asukkaiden liitto ehdottaa, että määräaikaa siirretään 12 kuukaudella 31.10.2020 saakka.

Laki sorsii iäkkäitä

Kesämökkiläiset haluavat korjausta myös iäkkäiden huvilanomistajien kohteluun jätevesiremontteihin velvoittamisessa. Lain mukaan viranomaiset voivat lieventää jätevesiremonttien vaatimuksia 1943 tai aiemmin syntyneiltä, mutta se koskee vain vakituisesti asuvia. Tervon mukaan ikälievennys tulisi ulottaa koskemaan myös vapaa-ajan asukkaita.

– Säädös syrjii iäkkäitä vapaa-ajan asukkaita, joilla ei ole mahdollisuutta vastaaviin poikkeuksiin, Vapaa-ajan asukkaiden liitto huomauttaa.

– Vapaa-ajan asuntojen omistajat ovat keskimäärin varsin iäkkäitä, joten lain tarkoittamia iäkkäiden omistamia kiinteistöjä on paljon. Vapaa-ajan asuntoja käytetään keskimäärin noin 80 vuorokautta vuodessa, joten jätevesien määrä on vain noin 20 prosenttia pysyvien asuntojen jätevesistä, Tervo huomauttaa.

Muutosehdotus ministeriöön

Vapaa-ajan asukkaiden liitto lähettää alkuviikosta muutosehdotuksensa ympäristöministeriölle. Mahdolliset pykäläviilaukset siirtyvät vaalien jälkeisen hallituksen harkittavaksi.

Alkuperäinen hajajätevesiasetus tuli voimaan 2004, mutta sen määräyksiä pidettiin kohtuuttomina. Niinpä pykäliä kohtuullistettiin 2011. Silti moni jäi sitkeästi odottamaan lisälievennyksiä, vaikka siirtymäaikoja pidennettiin. Nykyinen säädösversio astui voimaan kaksi vuotta sitten 3.4.2017.

Kello 12.11. Lisätty faktalaatikko juttuun.

Kymmenettuhannet syrjäkylien jätevesiremontit myöhästyvät – siirtymäaikaa jäljellä enää reilu vuosi

Kiistelty jätevesisääntely astuu voimaan tänään – alkaako taas purnausralli?

Ympäristöministerien iisakinkirkko, jätevesisääntely tuli maaliin – Lehtomäki kovimmassa kiirastulessa