1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Länsiranta

Palestiinalaismies puukotti israelilaissotilaan ja ampui toista Länsirannalla – rauhattomuus kasvaa Israelin vaalien alla

Israelin armeijan etsintäoperaatio on käynnissä palestiinalaiskylässä.

Israelilaiset rikospaikkatutkijat tutkivat autoa, jolla surmaaja pakeni. Kuva: Alaa Badarneh / EPA

Palestiinalainen hyökkääjä on puukottanut yhden israelilaisen sotilaan kuoliaaksi Israelin miehittämällä Länsirannalla.

Väkivaltaisuudet saivat alkunsa kun palestiinalaismies puukotti israelilaissotilasta lähellä Arielin juutalaissiirtokuntaa Nablusin kaupungin lounaispuolella. Mies vei samalla sotilaan kiväärin ja pakeni paikalta.

Sitten hän ampui kohti useita ohimeneviä autoja ja haavoitti yhtä sotilasta ampumalla. Hän ryösti auton ja haavoitti pakomatkansa aikana ampumalla vielä yhtä siirtokuntalaista.

Lopuksi hän ajoi läheiseen Burqinin palestiinalaiskylään. Mies on edelleen karkuteillä ja hänen löytämisekseen on meneillään laaja etsintäoperaatio.

Hamas ylistää iskua

Pääministeri ja puolustusministerinkin tehtäviä hoitava Benjamin Netanjahu sanoo, että sotilaat löytävät henkilöt, jotka ovat hyökkäyksen takana.

– Heidät tuodaan oikeuden eteen aivan samalla tavalla kuin aiemmissakin tapauksissa, Netanjahu sanoi.

Gazaa hallitseva ääri-islamilainen Hamas-järjestö on puolestaan ylistänyt Länsirannan iskijää. Hamasin mukaan teko on suoraa seurausta "Israelin miehityksen aiheuttamista rikoksista" .

Sen kummemmin Hamas kuin muutkaan palestiinalaiset äärijärjestöt eivät ole ilmoittautuneet iskun tekijäksi.

Myöskään israelilaisissa kommenteissa ei ole arvioitu, minkä ryhmän jäsen tekijä oli. Pääministeri Netanjahu puhuu omassa lausunnossaan useista tekijöistä.

Rauhattomat viikot vaalien alla

Israelin armeijan ja palestiinalaisten välillä on ollut kuluneen kahden viikon aikana useita yhteenottoja.

Viime viikolla Israelin armeijan sotilaat ampuivat kaksi palestiinalaista kahdessa eri yhteenotossa Länsirannalla.

Tämän viikon torstaina Gazasta ammuttiin kaksi rakettia kohti Tel Avivia. Raketit iskeytyivät asumattomalle seudulle, eivätkä aiheuttaneet vahinkoa.

Uutistoimistotietojen mukaan raketit laukaistiin vahingossa. Myös Israelin armeijan tulkinnan mukaan laukaisu tapahtui huoltotöiden yhteydessä.

Israelin armeija vastasi raketti-iskuun ilmaiskulla noin sataan eri kohteeseen Gazassa.

Rauhaton kausi Israelin ja palestiinalaisten välillä tulee herkkään aikaan, sillä Israel valmistautuu parhaillaan reilun kolmen viikon päästä pidettäviin parlamenttivaaleihin.