Ministeri: Britannian käytännössä mahdoton erota EU:sta sovittuna brexit-päivänä

Britanniassa käydään kiihkeää viime hetken poliittista vääntöä, jotta pääministeri Mayn erosopimus saisi parlamentin enemmistön tuen.

Brexit
Britannian valtiovarainministeri Philip Hammond poistumassa pääministerin virkahuoneistosta Downing Street 10:stä.
Britannian valtiovarainministeri Philip Hammond poistumassa pääministerin virkahuoneistosta Downing Street 10:stä.Will Oliver / EPA

Britannia ei enää käytännössä pysty eroamaan Euroopan unionista sovittuna päivänä, eli 29. maaliskuuta, sanoi maan valtiovarainministeri Philip Hammond yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Hammondin mukaan Britannia tarvitsee joka tapauksessa lyhyen jatkoajan, jotta tarvittava lainsäädäntö saadaan hyväksyttyä.

Britannian parlamentin on määrä äänestää ensi viikon aikana pääministeri Theresa Mayn neuvottelemasta erosopimuksesta. Kyseessä on jo kolmas äänestys. Kaksi aiempaa ovat kaatuneet parlamentissa selvin luvuin.

Maassa käydään nyt ankaraa viime hetken poliittista kädenvääntöä, jossa sopimukselle yritetään saada riittävä tuki. Hammondin mukaan äänestys perutaan, jos ei ole ilmeistä, että riittävä tuki on varmistettu. Tällöin Britannia olisi päätymässä EU-eroon ilman erosopimusta, mikä pelätään johtavan hallinnolliseen kaaokseen.

Hammond arvioi haastattelussa, että huomattava määrä kansanedustajia on kääntynyt sopimuksen kannalle, sillä "kaikki vaihtoehdot olisivat heille niin epämiellyttäviä, että he ovat alkaneet pitää pääministerin ehdotusta parhaana tapana hoitaa brexit".

Ministeri ei kuitenkaan uskonut, että sopimuksella olisi vielä parlamentin enemmistön tukea.

EU:n huippukokous, jossa lykkäystä voitaisiin käsitellä, pidetään torstaina.

Viime torstaina parlamentti hyväksyi esityksen, että Britannia pyytää EU-mailta EU-eronsa lykkäämistä ainakin kesäkuulle. Lykkäys edellyttää, että briteillä on jokin järkevä syy ja suunnitelma lykkäämiselle.

Pääministeri May on kirjoittanut Sunday Telegraph -lehteen mielipidekirjoituksen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän pyytää isänmaan edun nimissä kansanedustajia tukemaan esitystään.

Työväenpuoluella omat neuvottelut

Britannian oppositiossa oleva työväenpuolue hakee samaan aikaan omaa ratkaisuaan. Puheenjohtaja Jeremy Corbyn on kutsunut kaikki puolueet neuvotteluihin, joissa yritetään löytää työväenpuolueen oman esityksen pohjalta kompromissiratkaisu.

Corbyn on joutunut taiteilemaan puolueensa eri linjausten välillä. Osa puolueaktiiveista kannattaa EU-eroa, osa vastustaa. Puolueessa on myös kannatusta uudelle brexit-kansanäänestykselle.

Työväenpuolue vastustaa Mayn esitystä. Corbynin uusi linjaus on, että jos Mayn esitys saa parlamentin enemmistön tuen, Mayn sopimuksen mukainen eropäätös olisi alistettava kansanäänestykseen.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Kuka Britanniaa oikein johtaa? Valtataistelu vaarantaa jo tulevaisuuden

Analyysi: Jatkoajan hakeminen ei riitä – sopimukseton ero uhkaa Britanniaa ellei brexit-suosta päästä ylös

Lähteet: Reuters, AP, AFP