Serbiassa vaaditaan presidentin eroa ja vapaita tiedotusvälineitä

Jo kolme kuukautta jatkuneet mielenosoitukset ovat voimistuneet.

Serbia
Serbian opposition mielenosoitus Belgradissa presidentinlinnan edustalla.
Serbian opposition mielenosoitus Belgradissa presidentinlinnan edustalla.Andrej Cukic / EPA

Tuhannet mielenosoittajat ovat viikonlopun aikana kerääntyneet Serbian presidentinpalatsin ympärille maan pääkaupungissa Belgradissa.

Mielenosoittajat vaativat presidentti Aleksandar Vučićin eroa, vapaita vaaleja ja toimintavapautta maan tiedotusvälineille.

Joka viikonloppu jatkuneet mielenosoitukset käynnistyivät jo yli kolme kuukautta sitten. Ne ovat keskittyneet pääkaupunkiin, mutta pienempiä kokoontumisia on ollut muissakin kaupungeissa.

Mielenosoitukset alkoivat, kun tunnettu oppositiojohtaja pahoinpideltiin marraskuussa.

Eilen lauantaina protestit kiihtyivät, kun mielenosoittajat tunkeutuivat Belgradin televisiokeskukseen. Serbian oppositio arvelee, että valtiollinen televisio myötäilee liikaa hallituksen kantoja.

Oppositio on myös tuohtunut televisiolle siitä, että se on jättänyt poliittiset vastalauseet vähälle huomiolle. Opposition mukaan Serbiassa ei ole itsenäisiä tiedotusvälineitä.

Mellakkapoliisi on ottanut yhteen mielenosoittajien kanssa ja käyttänyt kyynelkaasua.

Tänään sunnuntaina mielenosoittajat ovat piirittäneet presidentinpalatsia ja huutaneet iskulauseita samaan aikaan, kun Vučić piti sisällä tiedotustilaisuutta.

– Jatkamme presidentinlinnan saartoa, emmekä lähde ennen kuin vaatimuksiimme on suostuttu tai olemme saaneet takeet, että niihin suostutuaan, sanoi oppositioaktiivi Borko Stefanović.

Mielenosoittajat ovat muun muassa huutaneet iskulausetta "Hän on lopussa". Samaa lausetta huudettiin edellisten suurten protestien aikaan vuonna 2000, jolloin Serbian johtaja Slobodan Milošević kukistui Jugoslavian hajoamisen jälkeen.

Nykyinen presidentti Vučić on suhtautunut mielenosoittajiin ynseästi ja kutsunut heitä "fasisteiksi, huligaaneiksi ja roistoiksi".

Vučić on poliittiselta taustaltaan oikeistopopulisti. Hän on sanonut haluavansa liittää maansa Euroopan unioniin.

Lähteet: Reuters, AP