Kiistelty kuntaliitos sai mustasaarelaiset liikkeelle – kansanäänestyksessä selvä enemmistö vastustaa yhdistymistä Vaasan kanssa

Äänestysprosentti neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä nousi 76,4 prosenttiin. Äänestäneistä 61,3 % vastustaa kuntaliitosta ja 36,8 % kannattaa sitä.

kansanäänestykset
Äänestyslipun pudotus
Äänestäjiä riitti sekä Mustasaaren kylien että kuntakeskuksen äänestyspaikoissa.Anna Wikman/Yle

Mustasaarelaiset ovat kertoneet mielipiteensä kuntaliitoksesta Vaasan kanssa.

Neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä 61,3 prosenttia äänioikeutetuista äänesti kuntaliitosta vastaan ja 36,8 prosenttia kuntaliitoksen puolesta. Kaksi prosenttia äänestäneistä valitsi vaihtoehdon "En ota kantaa".

Äänioikeutta Mustasaaressa käytettiin vilkkaasti. Lopullinen äänestysprosentti on 76,4. Jo etukäteen kirjeäänestyksessä kantansa kuntaliitokseen kertoi 41,1 prosenttia äänioikeutetuista.

Äänioikeutettuja kansanäänestyksessä oli lähes 15 000.

Sepänkylässä kannatusta kuntaliitokselle

Kyllä-kanta kuntaliitokselle oli enemmistönä vain kunnan keskustan kahdella äänestysalueella. Sepänkylän pohjoisella alueella liki 60 prosenttia kannattaa kuntaliitosta ja Sepänkylän eteläisellä alueella noin 55 prosenttia.

Sivukylissä ja saaristossa äänestettiin vilkkaimmin ja myös kuntaliitoksen vastustus on näillä alueilla suurinta. Björköbyssä melkein 85 prosenttia äänestäjistä sanoi ei kuntaliitokselle. Myös Norra Vallgrundissa selvästi yli 80 prosenttia äänesti itsenäisen Mustasaaren puolesta.

Sulvan äänestyspaikan kyltti
Myös Sulvalla äänestettiin vilkkaasti ja liki 70 prosenttia äänestäjistä sanoi ei kuntaliitokselle.Anna Wikman/Yle

"Selvä viesti valtuustolle"

Kansanäänestyksen tulosta jännitettiin Sepänkylässä yhteisissä vaalivalvojaisissa. Paikalla oli valtuutettuja eri puolueista - sekä kuntaliitoksen kannattajia että vastustajia.

– Tunnelma täällä on ollut kyllä erittäin jännittynyt, mutta myös rento, kertoi Mustasaaren kunnanvaltuuston puheenjohtaja Carola Lithén.

Lithénille äänestyksen tulos oli sekä yllätys että helpotus.

– Suunta ei ollut yllätys, mutta se oli yllätys, että äänestystulos oli niin selvä. Samoin en uskaltanut odottaa, että niin moni mustasaarelainen lähtisi äänestämään. Olen todella iloinen, että mustasaarelaiset haluavat vaikuttaa oman kuntansa tulevaisuuteen.

Lithén sanoo, että tulos on selvä viesti kunnanvaltuustolle ja toivoo, että tulos tekee valtuustossa päätöksenteon helpommaksi. Itse hän lupaa kuunnella kansanäänestyksen tulosta.

RKP:n tulosilta Mustasaaressa.
Noin 30 ihmistä on kokoontunut RKP:n vaalivalvojaisiin Mustasaaressa seuraamaan kansanäänestyksen tulosta.Filip Sten / Yle

Päätökset kuntaliitoksesta pian

Vaasan ja Mustasaaren valtuustot päättävät yhdistymisestä kokouksissaan 2. huhtikuuta ja mahdollinen kuntaliitos toteutuisi 2020. Mustasaaren kunnanvaltuustossa odotetaan tiukkaa äänestystä.

Hiljattain Ylen tekemässä kyselyssä kyselyyn vastanneista Mustasaaren kunnanvaltuuston jäsenistä 21 kertoi kannattavansa ja 17 vastustavansa Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitosta. Mustasaaren kunnanvaltuustossa on 43 jäsentä. Samassa kyselyssä enemmistö valtuutetuista kertoi kuuntelevansa päätöksenteossa kansanäänestyksen tulosta.

Pohjanmaan pääkaupungin Vaasan ja sitä ympäröivän Mustasaaren kunnan yhdistyminen on ollut vireillä useaan otteeseen, mutta kariutunut aina Mustasaaren vastustukseen.

Vaasassa on asukkaita vajaa 68 000 ja Mustasaaressa runsaat 19 000.

Lue myös: Mustasaarelaiset käyvät vaaliuurnille kuntaliitoksesta Vaasan kanssa – neuvoa-antava kansanäänestys on nykyään jo harvinaisuus

Pelkoja, syyttelyä ja propagandaa – yksi Suomen kinkkisimmistä kuntaliitoshankkeista repii jo RKP:tä: “Ruotsin kieltä pitää suojella, ettei se häviä Suomesta”