RKP lähtee eduskuntavaaleihin Lapista yhdellä saamelaisehdokkaalla ja vaaliliitolla

Kolmen puolueen vaaliliiton kärkiehdokas on kokoomuksen Heikki Autto.

eduskuntavaalit
Sammol Lukkari, Ohcejohka, oahpahus
RKP:n ainoa ehdokas Lapissa on saamelainen opettaja ja kuntapoliitikko Sammol Lukkari Utsjoelta.Vesa Toppari / Yle

Suomen ruotsalainen kansanpuolue RKP on ollut tämän hallituskauden ajan oppositiossa ensimmäistä kertaa 36 vuoteen.

Ennen Juha Sipilän (kesk) johtamaa hallitusta pieni oikeistolainen kielipuolue on istunut jokaisessa hallituksessa vuoden 1979 jälkeen. Tämä putki katkesi vasta vuonna 2015.

Oppositioasema on siis ollut todella uusi kokemus ja Sipilän hallitus tässä suhteessa historiallinen.

Puolueen tavoitteena on kaikkien aikojen paras eduskuntavaalitulos ja kaksi lisäpaikkaa, yksi Vaasan vaalipiirissä ja yksi Helsingissä.

Oppositio kasvattaa

RKP:n kannatus on jämähtänyt alle viiteen prosenttiin, joka on myös suomenruotsalaisten osuus väestöstä. Se on puolueen kannatukselle lasikatto, joka ei murru ilman suomenkielisiä äänestäjiä.

Politiikassa oppositioaika tekee lähes poikkeuksetta hyvää puolueelle kuin puolueelle. Sen lisäksi että kannatus usein kasvaa, jää puolueen johdolle myös enemmän aikaa suunnitella tulevaisuutta.

Anna-Maja Henriksson
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Viime kesänä Oulun puoluekokouksessa uudelleen valittu puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson linjasi puolueen tavoitteeksi kasvaa suomenkielisellä liberaalilla keskiluokalla.

Hän myös esitti, että jo tulevassa eduskunnassa RKP:n eduskuntaryhmä siirtyisi istumaan täysistuntosalin oikealta laidalta keskemmälle, kohti poliittista keskustaa.

Lapissa vaaliliitto

Lapissa RKP on virittänyt yhteistyötä saamelaisten kanssa vuodesta 2011 alkaen, jolloin sillä oli ensimmäistä kertaa omia ehdokkaita Lapin vaalipiirissä.

Viime vaaleissa puolueella oli neljä ehdokasta ja he saivat yhteensä 470 ääntä, joka oli puoli prosenttia vaalipiirin äänistä. Kannatus tuli Lapissa käytännössä kahden kunnan alueelta, Utsjoelta ja Enontekiöltä.

Näihin vaaleihin puolue lähtee Lapissa kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa solmitulla vaaliliitolla, johon RKP osallistuu yhdellä ehdokkaalla. Hän on saamelainen opettaja ja kuntapoliitikko Sammol Lukkari Utsjoelta.

Lapista mahdollisuuksia omaan paikkaan ei ole, ja kovan työn takana on myös saavuttaa viime vaaleja parempi tulos yhdellä ehdokkaalla.

Se voi olla huono uutinen yhteislistan suurimmalle puolueelle kokoomukselle ja sen rovaniemeläiselle kärkiehdokkaalle Heikki Auttolle, jonka valinta viime vaaleissa jäi kiinni vajaasta 700 äänestä.

2015 eduskuntavaaleissa kristillisdemokraatit ja RKP saivat yhteensä vajaat 1 600 ääntä.

Kielipuolueen leima istuu tiukassa

Kysyimme Lapin yliopiston politiikan opiskelijoilta, mitä mielikuvia eri puolueet heissä herättävät, ja näin he arvioivat RKP:tä:

– RKP ei ole ollut niin näkyvä täällä Lapissa, vaikka heillä on tämä RKP Saame, joka keskittyy jälleen kerran tähän kielivähemmistöön ja alkuperäiskansaoikeuksiin. Kuva RKP:stä täällä Lapissa on vahvasti heidän nimensä myötä edelleen, että he ovat nimenomaan ruotsinkielisten puolue, Juho Keränen sanoo.

– Vaikka heidät usein mielletään kokoomuksen sylipuolueeksi ja toiseksi pikkuiseksi oikeistolaispuolueeksi, niin nyt minusta tuntuu että on tapahtunut pieniä muutoksia viimeisen neljän vuoden aikana. Ulostulot ovat olleet hieman erilaisia aiempaan verrattuna, Tuuli Ritola sanoo.