Anita Sundman: "Liitos tulee joka tapauksessa"

Mustasaaren kunnanhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Anita Sundman on varma, että Mustasaaren ja Vaasan kuntaliitos toteutuu. Vain ajankohta on kysymysmerkki.

kuntaliitokset
Mustasaaren kunnanhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Anita Sundman
Mustasaaren kunnanhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Anita SundmanYle/Moa Mattfolk

Mustasaaren kunnanhallituksen ensimmäisellä varapuheenjohtajalla Anita Sundmanilla (r.) ja muilla mustasaarelaisilla on takanaan jännittävä ilta.

Neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä 61,3 prosenttia äänioikeutetuista äänesti Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitosta vastaan ja 36,8 prosenttia kuntaliitoksen puolesta. Kaksi prosenttia äänestäneistä valitsi vaihtoehdon "En ota kantaa".

Vaalivalvojaiset Valloniassa sujuivat Sundmanin mukaan rauhallisesti. Esimerkiksi RKP:n kahtiajakautuminen näkyi tilaisuudessa ainoastaan istumapaikkoina.

– Kukaan ei itkenyt tai avannut sampanjaa.

Sundman odotti korkeampaa äänestysprosenttia. Äänestämässä kävi 76,4 prosenttia mustasaarelaisista äänioikeutetuista.

Sundman odotti myös, että tulos olisi ollut tasaisempi.

– Minulla oli mielipide, että mitä suurempi äänestysaktiivisuus, sitä tasaisempi tulos. Keskustelu on ollut hyvin vilkasta viikkoja tätä ennen, joten odotin, että äänestysprosentti olisi ollut yli 80. Kyllä me voimme olla ihan tyytyväisiä tähän tulokseen, Sundman toteaa.

Sundman itse on liitosmyönteinen. Voiko valtuusto äänestää kansan ylitse? Sundman pohtii, että onko liitossopimusehdotuksessa jotain, minkä takia liitosmyönteisetkin ovat voineet äänestää kielteisesti.

– Mutta teoriassa voimme kyllä äänestää liitoksen puolesta, vaikka kuntalaiset ovat olleet vastaan.

ÄÄnestyspaikka
Äänestyspaikoilla oli välillä ruuhkaa.Anna Wikman/Yle

Paljon pelkoja

Kuntaliitoksen vastustajia pelottaa ruotsin kielen aseman heikkeneminen. Vaikka uusikin kunta olisi kaksikielinen, muuttuisi kielijakauma kuntaliitoksen seurauksena.

Keskusteluissa on ollut myös taloudellinen tilanne.

Sundman kokee, että tällä hetkellä Mustasaari ei tarvitse kumppania taloudellisen tilanteen vuoksi, mutta tilanne voi olla toinen tulevaisuudessa.

– Vaasan seutu tarvitsee kyllä mielestäni kuntaliitosta ja siksi myös Mustasaari.

Sundmanin mukaan keskustelua on käyty paljon myös siitä, mikä olisi mustasaarelaisten osuus uuden kunnan päätöksenteossa.

– Lähidemokratia on yksi tärkeä asia, Sundman toteaa.

Äänestyslipun pudotus
Anna Wikman/Yle

Huomautuksia yli 200

Päättäjillä on edessään kiireiset ajat. Päätös kuntaliitoksesta tehdään jo kahden viikon kuluttua valtuuston kokouksessa. Kunnanhallitus kokoustaa jo ensi maanantaina. Kuntalaisilta tuli yli 200 huomautusta liitossopimusehdotuksesta ja ne päättäjien täytyy käsitellä.

– Sitten tässä käsitellään myös koko sopimuspaketti ja kansanäänestyksen tulos. Sen jälkeen katsotaan, mitä kunnanhallitus ehdottaa.

Sundman jaksaa edelleenkin uskoa kuntaliitokseen.

– Liitos tulee, mutta onko se 2. huhtikuuta vai myöhemmin - siihen en osaa nyt vastata. Me katsomme maanantaina kunnanhallituksessa, mikä on meidän ehdotuksemme kunnanvaltuustolle, Sundman kertoo.