Kim Berg: "Liitos on edelleenkin Mustasaaren kunnanvaltuutettujen käsissä"

Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja mahdollisten liitoskuntien yhteisen johtoryhmän puheenjohtaja Kim Berg pitää mahdollisena, että sopimukseen tulee vielä muutoksia.

kuntaliitokset
Kim Berg.
Kim BergYle/Johanna Ventus

Enemmistö mustasaarelaisista on Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitosta vastaan. Neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä 61,3 prosenttia äänioikeutetuista äänesti kuntaliitosta vastaan ja 36,8 prosenttia kuntaliitoksen puolesta. Kaksi prosenttia äänestäneistä valitsi vaihtoehdon "En ota kantaa".

Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja sekä Vaasan ja Mustasaaren yhteisen kuntaliitosjohtoryhmän puheenjohtaja Kim Berg ei menettänyt yöuniaan tuloksen takia.

– Kyllä tämä tulos oli odotettavissa. Olin kuitenkin huolissani, että kuntaliitoksen vastustajien määrä repeää yli 70 prosenttiin.

Suuntaa-antavat äänestykset haastavia

Berg ottaa esimerkiksi Seinäjoen ja Nurmon kuntaliitoksen kymmenen vuoden takaa, joka on hyvin samankaltainen kuin Vaasaan ja Mustasaareen kaavailtu liitos. Nurmolaisten vastalauseista huolimatta kuntaliitos tapahtui.

Bergin mukaan suuntaa-antavat äänestykset ovat haastavia.

– Tältä pohjalta, kyllä liitos on edelleenkin Mustasaaren valtuutettujen käsissä, Berg toteaa.

Berg tietää, että kuntaliitoksesta äänestäminen tulee herättämään hyvin paljon vastalauseita erityisesti Mustasaaressa. Vaasa on ollut Mustasaarta myönteisempi kuntaliitokselle.

– Näin vaasalaisena päättäjänä en haluaisi hirveästi olla vaikuttamassa Mustasaaren päätöksiin. Näkisin kuitenkin edellisten vastaavien äänestyksien pohjalta, että tässä on vielä demokraattisesti valituilla päättäjillä mahdollisuus puntaroinnin jälkeen tehdä oma päätöksensä, Berg toteaa.

Frihetsstatyn i förgrunden och replotbron i bakgrunden.
Yle/Miro Johansson

Pitkään haaveiltu liitos

Vaasassa kuntaliitoksesta on jo haaveiltu vuosikymmenten ajan. Berg ei aivan ymmärrä, miksi Mustasaaressa pelätään esimerkiksi ruotsin kielen aseman heikentymistä.

– Jos kuntaliitos tulee, niin uusi Vaasahan tulee olemaan yksi kaksikielisimmistä kaupungeista. Oma näkökulmani tähän on, että halutaanko kaksikielisyyttä vai yksikielisyyttä. Argumentteja yksikielisen kunnan puolesta ovat esittäneet niin suomen- kuin ruotsinkielisetkin.

Sen sijaan Berg ymmärtää huolen kyläpolitikoinnin katoamisesta.

– Vaasa ja Mustasaari ovat hyvin erityyppisiä kuntia ja politiikka on ollut erityyppistä. Näen kuitenkin, että uudessa kunnassa tämän sopimuksen kautta on rakennettu aluelautakuntien kautta sellaisia elementtejä, että yksittäisillä kuntalaisilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa asioihin.

Kuntaliitossopimuksesta on tehty noin 200 huomautusta, joita käsitellään vielä ennen valtuustojen päätöksiä. Vaasan ja Mustasaaren yhteinen johtoryhmä käsittelee niitä ensimmäisen kerran jo tänään.

– Tapaamme vielä myös toisenkin kerran ja katsomme, nouseeko sieltä sellaisia isoja ja merkittäviä asioita esiin, joita pitäisi vielä muuttaa ennen valtuustojen äänestystä.

Berg uskoo, että liitos tulee tapahtumaan jossakin vaiheessa. Toiveissa olisi, että kuntaliitosta ei enää viivytellä.

– Jos tätä laivaa ei nyt saada satamaan, niin saattaa mennä pitkäänkin, ennen kuin sitä lähdetään nostamaan uudestaan esille. Siitä olen huolestunut koko Vaasan seudun kannalta. Tämä on ollut hyvin pitkä ja raskas prosessi sekä päättäjille ja viranhaltijoille, Berg toteaa.