1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikennemelu

THL: Sadattuhannet suomalaiset altistuvat liikennemelulle

Hyvin eristetyt talot ehkäisevät melun aiheuttamaa stressiä ja univaikeuksia.

Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Jopa 600 000 ihmistä altistuu Suomessa kotonaan EU:n määrittelemillä mittareilla korkealle tieliikennemelun tasolle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan altistuneiden määrä on todellisuudessa pienempi, koska Suomessa rakennukset ovat viileän ilmaston vuoksi hyvin eristettyjä ja vaimentavat liikennemelua huomattavasti tehokkaammin kuin monissa muissa Euroopan maissa. Euroopassa tieliikenne on merkittävin ympäristömelun lähde.

THL:n mukaan hyvästä eristyksestä huolimatta melu on ilmansaasteiden ohella yksi keskeisimmistä elinympäristön laatua heikentävistä tekijöistä myös Suomessa. Altistuminen melulle voi aiheuttaa muun muassa stressiä, vähentää viihtyvyyttä ja häiritä unta.

– Ihmisten hyvinvoinnille olisi eduksi, että rakennukset suunniteltaisiin niin, että mahdollisimman moni voisi sijoittaa makuuhuoneensa hiljaisen julkisivun puolelle. Kannattaisi suosia läpitalon huoneistoja tai sellaisia, joissa ikkunat ovat pihan puolelle, sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Yli-Tuomi.

Ikkunat kiinni ja riittävän hyvä äänieristys

THL:n mukaan melualueilla sijaitseviin rakennuksiin kannattaa rakentaa riittävän hyvä ääneneristävyys.

– Liikennemelualueilla asukkaiden kannattaa myös pitää ikkunat suljettuina. Samalla voi pienentää omaa altistumistaan ilmansaasteille. Jotta ikkunoita ei tarvitsisi käyttää tuuletukseen, asuntojen ilmanvaihdon ja jäähdytyksen pitäisi toimia hyvin muilla keinoin, Yli-Tuomi jatkaa.

THL:n mukaan rakennus- ja huoneistorekisteriin olisi hyvä jatkossa lisätä tieto asunnon ikkunoiden suunnasta, jotta kunnissa voitaisiin paremmin arvioida altistuminen liikennemelulle ja ilmansaasteille.

– Tiedosta olisi hyötyä myös tutkimuksissa, koska epätarkkuus altistumisarviossa voi vaikeuttaa tai jopa estää yhteyden löytymisen altistumisen ja terveyshaitan tai -hyödyn välille, Yli-Tuomi sanoo.

THL:n tutkijoiden artikkeli ilmestyi maanantaina Ympäristö ja terveys -lehdessä. Aineisto perustuu laajaan kyselyyn, joka lähetettiin 16 000 ihmiselle pääkaupunkiseudulla.