1. yle.fi
  2. Uutiset

Viron keskustan ja oikeistopopulistien hallitustunnustelut etenevät täyttä päätä – populistinen EKRE lupaa hillitä puheitaan hallituksessa

Vaalit voittanut reformipuolue on jäänyt pahoin sivuraiteelle, kun toiseksi tullut keskusta yrittää sementoida johtoaseman ennen varsinaisia hallitusneuvotteluja.

Viro
Kersti Kaljulaid osoittaa sormellaan seuraavan kysymyksen esittäjää. Taustalla YK:n logo.
Presidentti Kersti Kaljulaid vastasi viime viikolla lehdistön kysymyksiin YK:n päämajassa New Yorkissa. Kokouksen teemoina olivat naisten asema ja tasa-arvo. Ne eivät ole vieraita aiheita myöskään Viron tämänhetkisessä poliittisessa kuohunnassa.Justin Lane / EPA-EFE

Viron hallitustunnustelut, jotka näillä näkymin ovat nostamassa oikeistopopulistit hallitukseen, ovat herättäneet nopeasti leviävän vastarintaliikkeen sosiaalisessa mediassa ja haukanneet ison palan keskustapuolueen suosiosta.

Presidentti Kersti Kaljulaid sanoi vaalien alla, että mahdollisuuden hallituksen muodostamiseen saa ensimmäisenä voittajapuolue, kuten Virossakin on yleensä tapana. Hän toisti kantansa myös viime viikolla Yhdysvaltain-vierailullaan.

Kaljulaidilla on runsas kuukausi aikaa antaa tehtävä vaalivoittajalle eli oikeistoliberaalin reformipuolueen johtajalle Kaja Kallakselle. Keskusvaalilautakunnan on ensin vahvistettava vaalitulos ja uusi parlamentti on kutsuttava koolle.

Samaan aikaan mahdollisesta hallitusohjelmasta kuitenkin käydään jo pitkälle edenneitä keskusteluja vaaleissa kakkoseksi tulleen keskustavasemmistolaisen keskustapuolueen ja kahden kansalliskonservatiivisen oikeistopuolueen kesken.

Uskolliset pettyneet keskustaan

Yllättävä käänne, jolla keskusta yrittää säilyttää pääministerinsalkkunsa, ei ole virolaisten mieleen, kertoo Postimees (siirryt toiseen palveluun)-lehden teettämä kysely, jossa tiedusteltiin kansalaisten kantoja neuvottelujen alettua.

Vain EKRE:n kannattajien mielestä neuvottelut ovat hyvä ajatus. Heistä peräti 87 prosenttia kannattaa keskustan, EKRE:n ja Isänmaan hallitusta. Koko kansasta tällä kannalla on vain 24 prosenttia.

Samalla on rapautunut nopeasti keskustan perinteinen kannattajapohja. Keskusta on normaalisti kerännyt valtaosan muiden kuin vironkielisten eli käytännössä venäjänkielisten äänistä. Heiltä vaaleissa saadusta 67 prosentin kannatuksesta on huvennut 18 prosenttiyksikköä, kysely kertoi.

Keskustan suosio on pudonnut myös erityisesti Tallinnassa.

"Kaikkien Viro" kerää tukijoita somessa

EKRE tunnetaan hyvin rajusta oikeistopopulistisesta kielenkäytöstään, jossa on maahanmuuton ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien lisäksi kyseenalaistettu muun muassa naisten tasa-arvoinen asema yhteiskunnassa.

Sen vuoksi Virossa alkoi sunnuntaina sosiaalisen median liike, Kõigi Eesti (siirryt toiseen palveluun), "kaikkien Viro", joka vastustaa äärioikeistolaisuutta, rasismia, homofobiaa ja muukalaisvihaa. Viro on kaikkien Viro sukupuolesta, ihonväristä, kielestä, uskonnosta ja muista eroista riippumatta, nopeasti levinneen kampanjan aloittajat sanovat.

Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves kiittää kampanjaa Twitter-viestissään ja sanoo luottaneensa aina aidon kansalaisvaikuttamisen tehoon.

EKRE ei hallituksessa puhuisi samoin kuin oppositiossa, lupaa varapuheenjohtaja Martin Helme Viron yleisradioyhtiö ERR:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Selvää on, että hallituksessa on vaikea jatkaa samanlaista retoriikkaa; tavoitteiden saavuttamiseksi pitää valita toisenlainen taktiikka, Helme sanoo.

– Meistä väitetään, että olemme oppositiopuolue, joka haluaa pelkästään pitää melua. Meistä ei ole sopimaan mistään tai tekemään muuta kuin elelemään mukavasti oppositiossa. Se on kalliitten kilpailijoittemme levittämä mukava myytti, johon he ovat tyhmyyttään jääneet uskomaan, Helme sanoo.

Keskustan puheenjohtaja, nykyinen pääministeri Jüri Ratas sanoi viikonloppuna, ettei keskusteluissa ole pidetty tilastoa siitä, kuinka paljon kukin puolue on luopunut tavoitteistaan. Päämääränä on yhteinen ydin, Ratas painotti.

Riigikogun vaaleanpunainen talo, jonka katolla liehuu Viron lippu. Etualalla katedraalin nurkka sekä lyhtypylväs.
Riigikoguun valittiin uudet kansanedustajat kahden viikon takaisissa vaaleissa.Anniina Wallius / Yle

Isänmaa vaa'ankieliasemassa

Reformipuolueella on uudessa parlamentissa eli riigikogussa 34 paikkaa. Enemmistöhallitukseen tarvitaan 51 paikkaa. Reformin kanssa neuvotteluihin suostuneet sosiaalidemokraatit saivat riigikoguun kymmenen edustajaa.

Keskustalla, EKRE:llä ja Isänmaalla on uudessa riigikogussa yhteensä 57 paikkaa. EKRE:n paikkaluku ponkaisi vaaleissa seitsemästä 19:ään.

Viime kädessä vaa'ankieli on 12 paikan Isänmaa, jonka myös reformi kelpuuttaisi kumppanikseen. Isänmaa jakaa monet EKRE:n arvoista mutta ei sen kielenkäyttöä. Keskusta torjui pian vaalien jälkeen reformin neuvottelutarjouksen.

Jos keskustan, EKRE:n ja Isänmaan hallituspohja päätyy riigikogun äänestettäväksi, puolueiden kaikkien 57 kansanedustajan tuki ei ole selvää.

Keskustan puoluehallituksesta hallitustunnustelujen takia eronnut Raimond Kaljulaid on jo sanonut, että hän suo ennemmin puolueen hajoavan kuin näkee EKRE:n hallituksessa.

Myös keskustan europarlamentaarikko, Kaljulaidin tavoin riigikoguun valittu Yana Toom sanoo äänestävänsä todennäköisesti hallituspohjaa vastaan, jos EKRE on mukana.

Lue seuraavaksi