1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teuvo Hakkarainen

Teuvo Hakkaraisen vaalimainos herättää hämmennystä: "Matu tarkoittaa maaseudun tulevaisuutta"

Rikosoikeuden professorin mukaan mainokset lähestyvät kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Teuvo Hakkarainen
Teuvo Hakkarainen.
Teuvo HakkarainenJarno Kuusinen / AOP

Perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen auto julistaa "Matu, mistä tulet? Sinne menet!" ja "Turvapaikkaturistit ulos joka ukko".

Mainos on jo herättänyt kysymyksiä siitä, mikä on sallittua ja mikä ei, sillä maahanmuuttovastaisten käytössä termi "matu" tarkoittaa maahantunkeutujaa, ja sitä käytetään halventavissa yhteyksissä.

– Matu on maaseudun tulevaisuus. Jos joku sen on väärin ymmärtänyt, niin saa minun puolestani ymmärtää, Hakkarainen sanoo.

Pikkuisen ehkä olisi pitänyt laittaa pitempi kirjoitus.

Teuvo Hakkarainen

Mutta mitä silloin tarkoittaa koko lause tulemisesta ja menemisestä?

– No se tarkoittaa, että mistä sinä tulet, sinne takaisin... Pikkuisen ehkä olisi pitänyt laittaa pitempi kirjoitus, Hakkarainen sanoo.

Turvapaikkaturisteilla taas Hakkarainen tarkoittaa paperittomia.

– Katson, että he elävät täällä yhteiskunnan siivellä, ja heidät pitää saada lähtemään pois.

Oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan vaalilainsäädäntö ei ota mitenkään kantaa ehdokkaiden kampanjoinnissaan käyttämiin sanoihin ja sanamuotoihin.

– Näitä asioita linjataan kuitenkin muussa lainsäädännössä, ja kampanjointi voi tulla tarkasteltavaksi esimerkiksi rikoslain valossa, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläinen alleviivaa sitä, että hän ei ota kantaa Hakkaraisen iskulauseisiin, vaan puhuu täysin yleisellä tasolla siitä, miten laki erilaisiin asioihin suhtautuu.

Tässä varmaan tietoisesti leikitään lainsäädännön rajoilla.

Kimmo Nuotio

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio on perehtynyt muun muassa vihapuheeseen. Vihapuhetta ei ole erikseen säädetty rangaistavaksi, vaan vastaavassa tarkoituksessa käytetty säädös on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

– En mene sanomaan, että tästä rikosjutun saa, mutta lähellä sitä kynnystä liikutaan. Tietty ihmisryhmä halutaan ulos maasta, se on aika kovaa puhetta ilman muuta, Nuotio sanoo.

Nuotion mukaan normaalia poliittista puhetta olisivat esimerkiksi vaatimukset turvapaikkalainsäädännön kiristämisestä tai ulkomaalaislain tiukentamisesta.

– Tämähän taas on suurin piirtein sellainen, että lähdetään muiluttamaan maasta ulos ihmisiä jollain kriteerillä. Tässä varmaan tietoisesti leikitään lainsäädännön rajoilla, sanoo Nuotio.

Lue seuraavaksi