1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Christchurch

Christchurchin terrori-iskun uhrit: Syyriasta paennut perhe oli juuri saanut uuden elämän

Uhrien joukossa oli monia, joille Uusi-Seelanti oli uusi kotimaa. Yksi kuolleista oli Haji Daoud Nabi, joka pakeni Afganistanin sotaa 40 vuotta sitten.

Haji Daoud Nabi, 71, oli yksi ensimmäisistä tunnistetuista uhreista. Kuva: AOP

Nuorin heistä oli 3-vuotias.

Osa heistä oli syntynyt Uudessa-Seelannissa, osa paennut vainoa tai sotaa eri puolilta maailmaa. Heidän synnyinmaitaan olivat muun muassa Pakistan, Intia, Arabiemiraatit, Somalia, Bangladesh. Heidän joukossaan oli lentokoneiden huoltoinsinööri, ravintoloitsija ja lukion opiskelija.

He kaikki kuolivat perjantaina kahteen moskeijaan tehdyissä terrori-iskuissa. Yhteensä heitä on 50.

Isä Khalid ja poika Hamza: Äiti puhui poikansa kanssa puhelimessa juuri, kun ampuja iski

Viime perjantaina kengittäjä Khalid Mustafa vei poikansa Hamzan ja Zaedin al-Noorin moskeijaan Christchurchin Deans Avenuella.

Mustafan perhe oli paennut Syyrian sotaa. He ehtivät viettää pakolaisleirillä Jordaniassa kuusi vuotta. Vihdoin viime kesänä perhe sai kuulla pääsevänsä Uuteen-Seelantiin.

Hamza, 16, oli aloittanut opinnot Cashmeren lukiossa ja alkanut totutella elämään uudessa kotimaassa.

– Erinomainen ratsastaja, oli ratsastanut kilpailuissa aiemmissa kotimaissaan. Hän halusi olla eläinlääkäri, mikä kuvasti hänen rakkauttaan eläimiin, Cashmeren lukion rehtori Mark Wilson kuvaili opiskelijaansa New Zealand Heraldin videolla (siirryt toiseen palveluun).

– Vaikka hän ei ehtinyt olla täällä kauan, hän oli nopeasti saanut uusia ystäviä, Wilson kertoi.

Perjantaina isä Khalid ja Hamza kuolivat terroristin luoteihin. Zaed, 13, loukkaantui vakavasti.

Stuff-verkkojulkaisun (siirryt toiseen palveluun) mukaan perheen äiti Salwa Mustafa puhui puhelimessa Hamzan kanssa juuri, kun häntä ammuttiin. Poika ehti soittaa äidilleen ammuskelun alettua.

– Hän sanoi: "Äiti, joku tuli moskeijaan ja hän ampuu meitä". Hän juoksi veljensä kanssa, jota oli ammuttu jalkaan.

– Sen jälkeen kuulin laukauksia, hän kiljui. Sen jälkeen en enää kuullut häntä, äiti kommentoi Stuffille.

Äiti yritti puhua pojalleen 22 minuuttia ennen kuin joku otti puhelimen ja kertoi äidille, että poika taitaa olla kuollut.

Zaed leikattiin ja hän on hoidettavana sairaalassa.

Salwa kertoi Radio Uuden-Seelannin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), mitä heille kerrottiin Uudesta-Seelannista, kun perhe oli hyväksytty maahan heinäkuussa 2018.

– Se on maailman turvallisin valtio, upein maa jonne mennä...aloitatte siellä upean elämän. Mutta ei se ollut.

Mucaad Ibrahim: Iskun nuorin uhri oli vain 3-vuotias

Mucaad Ibrahim oli al-Noorin moskeijassa veljensä ja isänsä kanssa, kun ammuskelu alkoi. Hän joutui kaaoksessa heistä erilleen.

Mucaad oli syntynyt Christchurchissa. Kuten monista muista lapsista, hänestäkin oli hauska leikkiä tablet-tietokoneella (siirryt toiseen palveluun).

Mucaad on iskun tiettävästi nuorin uhri.

Christchurchin kasvitieteelliseen puutarhaan on noussut spontaani, kukista rakentunut muistomerkki perjantain iskujen uhreille. Kuva: Mick Tsikas / EPA

Haji Daoud Nabi: Pakeni Afganistanista 40 vuotta sitten, auttoi muita pakolaisia

Haji Daoud Nabi, 71, oli muuttanut Uuteen-Seelantiin vuonna 1979, pakoon Neuvostoliiton ja Afganistanin sotaa. Nabi oli ammatiltaan insinööri, nykyisin eläkkeellä.

Uudessa kotimaassaan hän johti afganistanilaisten yhdistystä ja yritti auttaa muita pakolaisia.

– Hän sai heidän tuntemaan olonsa kotoisaksi, Nabin 43-vuotias poika Omar kertoi Al-Jazeeran puhelinhaastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Hän muisteli isänsä puhuneen yhtenäisyyden merkityksestä vain pari päivää ennen kuolemaansa.

– Isäni sanoi, kuinka tärkeää on levittää rakkautta ja yhtenäisyyttä toistemme keskuuteen ja suojella jokaista yhteisön jäsentä.

Nabin toinen poika Yama Nabi saapui perjantain rukoushetkeen myöhässä. Silloin poliisit olivat jo ehtineet paikalle, Yama Nabi kuvaili Sydney Morning Heraldille (siirryt toiseen palveluun).

Ulkona Yama Nabi kuuli ystävältään, että isä Haji oli pelastanut ystävän hengen. Se sai hänet uskomaan, että isä on hengissä.

Kun tietoa ei ollut saatavilla, Yama Nabi päätyi katsomaan terroristin kuvaamaa videota iskusta. Videolta hänelle selvisi, että yksi uhreista oli isä.

Terrori-iskussa kadonneen miehen ystävät osallistuivat muistotilaisuuteen Christchurchissa sunnuntaina. Kuva: Mick Tsikas / EPA

Ansi Alibava: 25-vuotias opiskelija muutti Intiasta Uuteen-Seelantiin

Ansi Alibava, 25, oli mennyt naimisiin Abdul Nazerin kanssa vuonna 2017. He muuttivat yhdessä Intiasta Christchurchiin, jotta Alibava voisi suorittaa maatalousalan maisterin tutkinnon Lincolnin yliopistossa.

Tavoitteena oli löytää valmistumisen jälkeen työpaikka Uudesta-Seelannista. Alibava oli saanut tutkintonsa valmiiksi kolme viikkoa aiemmin.

Puoliso Abdul Nazer työskenteli supermarketissa. Hän kertoi perjantain tapahtumista uutiskanava CNN:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Nazer istui al-Noorin moskeijassa vasemmalla puolella, Alibava muiden naisten kanssa oikealla puolella, kun ammuskelu alkoi. Nazer sattui olemaan lähellä hätäuloskäyntiä. Hän pääsi pakoon jonkun hajotettua oven lasin.

Nazer juoksi soittamaan apua ja palasi moskeijalle. Hän löysi vaimonsa makaamasta kadulta, kasvot alaspäin . Poliisi komensi aviomiehen muualle. Vaimon kuolema vahvistettiin vasta lauantaina illalla.

Nyt Nazer haluaa lähettää vaimonsa haudattavaksi kotiseuduille Intian Keralaan.

Lue myös:

Ghassan Alaraji menetti ystävänsä, Rob Classworthin usko murskattiin – Yle tapasi joukkomurhan järkyttämiä uusiseelantilaisia

Christchurchissa asuvat suomalaiset kuvaavat tunnelmaa: Kuin Suomessa ensimmäisen kouluampumisen jälkeen