Analyysi: Suomen suurimman paperitehtaan jättimuutos ja yt-neuvottelut kertovat kaiken metsäteollisuuden nykymenosta

Metsäteollisuus on jälleen kerran kovan paikan edessä. Markkinat muuttuvat kovaa vauhtia, ja yhtiöiden on muutettava tuotantonsa vastaamaan markkinoiden kysyntää, taloustoimittaja Jari Järvinen kirjoittaa.

metsäteollisuus
Paperitehdas
AOP

Stora Enson Oulun hienopaperitehdas on enemmän kuin yksi paperitehdas muiden joukossa. Se on kapasiteetiltaan Suomen suurin paperitehdas.

Oulun tuotantolinjan muuttaminen ja enintään 400 työpaikan väheneminen kertovat kaiken metsäteollisuuden nykymenosta.

Lyhyesti: paperin kysyntä vähenee jatkuvasti, mutta samaan aikaan pakkausten tarve kasvaa huimasti. Pitkässä juoksussa paperien hinnat jatkavat laskuaan. Samaan aikaan sellun ja pakkauskartonkien hinnat kallistuvat.

Nettikauppa vetää

Nettikauppa lisää pakkausten kysyntää. Kalliit kellot ja hienot hajuvedet pakataan yhä hienompiin pakkauksiin. Myös elintarvikkeiden pakkauksilta vaaditaan paljon laadukkaita ominaisuuksia.

Aasiassa ja muilla isoilla markkinoilla tarvitaan puolestaan paljon sellua. Siitä tehdään muun muassa pehmopapereita eli vessa– ja talouspapereita.

Uutiset luetaan nykyisin netistä. Kirjoituspaperiakin kuluu vähemmän kuin ennen. Digitaalisuus on päivän sana.

Siksi paperikoneet muutetaan pakkauskartonkikoneiksi, jos se muuten on järkevää esimerkiksi tehtaan sijainnin kannalta.

Suomesta kannattaa viedä Aasiaan sellua. Meillä on puuta ja selluosaamista.

Uusi tehdas Kemiin?

Metsä Groupin Äänekosken jättisellutehdas on osoittautunut oivaksi rahantekokoneeksi. Siksi yhtiö saattaa ilmoittaa vielä ennen kesälomia, että se rakentaa samanlaisen biotuotemyllyn Kemiin.

Myös toinen metsäjätti, UPM voi ilmoittaa uuden maailmanluokan sellutehtaan rakentamisesta Uruguayhyn.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board oli ensimmäinen metsäyhtiö, joka luopui kokonaan paperien valmistamisesta. Kova, mutta rohkea päätös.

Myös muut metsäyhtiöt harkinnevat tarkoin, ajetaanko vanhentunut paperikone kokonaan alas vai muunnetaanko se kartonkituotteiden tuotantoon. Näin ostetaan lisää aikaa entiselle paperikoneelle ja viereiselle sellutehtaalle.

Jos ja kun metsäyhtiöt päättävät tehtaidensa jatkamisesta tai koneiden valmistuslinjojen muuttamisesta, verstaan sijainnilla on ratkaiseva merkitys. Meren rannalla sijaitseva tehdas ja oma laituri ovat kova yhdistelmä.

Silti päämarkkinoille on Suomesta pitkä matka. Firmojen viedessä Aasiaan ja Eurooppaankin tuotteitaan, Suomen kilpailukyvyllä on merkitystä.

Epävarmuus lisääntyy

Vientiteollisuus tulee varmasti muistuttamaan näin vaalien alla, ettei uuteen hallitusohjelmaan saa kirjata mitään yhtiöiden kilpailukykyä heikentäviä päätöksiä.

Stora Enso ilmoitti kesällä selvittävänsä 700 miljoonan euron uusinvestointeja Ouluun. Nyt puhutaan enää 350 miljoonan euron investoinneista.

Talouskasvu on hidastumassa. Epävarmuus lisääntyy. Onko yhtiöistä tullut arkoja?

Lue myös:

Stora Enson Oulun tehtaan työntekijät järkyttyivät yt-uutisesta – "Tuli täysin puun takaa"

Stora Enso suunnittelee sulkevansa paperikoneen Oulussa ja vähentävänsä 400 työpaikkaa – työntekijöille isku tuli "puun takaa"