Pekka Haavisto vaikeasta ajasta ennen puheenjohtajuuttaan: "Syksyllä saimme lukea, että tähän loppuu vihreiden historia"

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto koululakkoili lapsena ja päätyi sitä kautta kasvissyöjäksi. Hän myös pelkäsi nuorena ydintuhoa.

Sannikka & Ukkola
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto
Sanna Ukkola haastattelee vihreiden puheenjohtajaa Pekka Haavistoa. Kuva: Terhi Liimu/Yle.

Oikeastaan maailman piti loppua ydintuhoon vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston nuoruudessa. Haavisto kertoo Sanna Ukkolan haastattelussa, miten hänen sukupolvensa 70–80-luvuilla ei uskonut maapallon säilyvän edes kymmentä vuotta.

– Oli aivan totaalinen ydintuhon pelko ja sitten tietysti Tšernobylin onnettomuus. Pelko siitä, että sekä sodan kautta että ekokatastrofin kautta maapallo tulee tuhoutumaan. Tuli hyvin vahva tunne, että tälle täytyy tehdä jotain. Täytyy tehdä valintoja.

Maailma ei sitten kuitenkaan tuhoutunutkaan, mutta Haavisto valitsi ympäristöasiat. Ne veivät hänet toimittajana kaivinkoneisiin kahliutuneiden Koijärvi-aktivistien seuraan, vihreiden edustajana eduskuntaan ja ympäristöministeriksi.

Ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä koskevat kysymykset askarruttivat häntä paljon aiemmin kuin useimpia muita, ja kasvissyöjäksi Haavisto ryhtyi jo aivan nassikkana – eräänlaisen koululakon kautta.

Haavisto sanoo olleensa "hankala oppilas koulussa", koska lounastauolla oli pakko syödä kaikkea, mitä pöytään tuotiin.

– Opettaja sanoi, että istut niin kauan, kunnes lautanen on tyhjä. Siitä tuli konflikti, ja kieltäydyin menemästä kouluun. Opettaja sanoi, että pitää olla lääkärintodistus.

Nuori koululainen Pekka Haavisto marssi lääkäriin.

– Lääkäri oli hyvin liberaali ja kysyi, että mistä ruoista et tykkää. Luettelin aika pitkän listan. Lääkäri sanoi, että "no, merkitäänkö paperiin, että olet kasvissyöjä?" Sitten olin maailman onnellisin koululainen, kun tulin se paperi kädessä takaisin kouluun.

"Vuoristorata politiikassa on jyrkkää"

Pekka Haavisto valittiin ensimmäisen kerran puolueen puheenjohtajaksi vuonna 1993. Kaksissa viimeisimmissä presidentinvaaleissa Haavisto ylsi molemmilla kerroilla hopeasijalle.

Puolueen puheenjohtajuuden viestikapula oli jo kauan aiemmin ehtinyt siirtyä nuoremmalle sukupolvelle. Viime kesän jälkeen vihreiden silloinen puheenjohtaja Touko Aalto jäi sairauslomalle, mistä kehkeytyi vaaleihin valmistautuvalle puolueelle ongelma.

Marraskuussa Pekka Haavisto nostettiin uudelleen puheenjohtajaksi vihreiden eduskunta- ja europarlamenttivaalikampanjojen kapteeniksi.

– Kesällä ja syksyllä vihreät saivat pitkästä aikaa lukea sellaista, että vihreät on ihan turha puolue, saisi hävitä maailmankartalta. Nyt tämä on tuho, ja tähän loppuu vihreiden historia.

– Tammikuussa [sanottiin jo, että] nyt on vihreillä pääministeriehdokas. Vuoristorata politiikassa on jyrkkää.

Torstai-illan puoluetentissä Haavisto vahvisti, että hänen puheenjohtajuutensa kestää vain kevään vaalien ja (mahdollisten) hallitusneuvottelujen yli kesäkuun puoluekokoukseen saakka.

Katso Pekka Haaviston haastattelu tämän artikkelin videosta. Perjantai-illan Sannikka & Ukkola TV1:ssä kello 20:00 sekä jatkojen kanssa Areenasta.

Artikkeli on osa Sannikka & Ukkola -ohjelman puheenjohtajien henkilökuvasarjaa, jossa haastatellaan puolueiden puheenjohtajia heidän henkilöhistoriansa ja poliittisten valintojensa näkökulmasta.

Lue ja katso myös:

Petteri Orpo: "Olen aivan aito poliittinen broileri" – Kipinä poliitikon ammattiin syttyi kun kaikki ovet aukesivat opiskelijapoliitikolle

Sari Essayah someraivosta: "Olen nähnyt kollegoja todella uupumisen ja itkun partaalla"

Sampo Terho: "Työttömyys oli masentavaa ja raivostuttavaa" – Vaikutti myös hänen poliittisiin valintoihinsa

Li Andersson: "Puheenjohtajaksi tulo pelotti" – Vasemmistolaisuus ei tullut kulttuurivanhempien perintönä vaan kaveripiiristä

Anna-Maja Henriksson: "Koin nelivuotiaana, miltä tuntuu kuulua vähemmistöön" – Ruotsinkielisenä potilaana oli vaikeaa selittää hoitajille, mikä oli hätänä

Jussi Halla-aho: "Jollain perverssillä tavalla saan kiksejä siitä, että minua haukutaan" – Uudelle poliitikolle ihmisten jyrkät mielipiteet aiheuttivat kriisin

Antti Rinne: "Koviksen maailma oli se, jolla suojautui muutosta vastaan" – Nahkatakkijätkä ei loistanut koulussa mutta suojeli kiusattua

Juha Sipilä: "Täytyy myöntää, että olen myös öitä valvonut vastuun edessä" – Valitsi keskustan jo lukioikäisenä

Lue Ylen parhaat vaalijutut

Tutustu ehdokkaisiin Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)