Mustasaaren valtuutetut tiukan paikan edessä – tuliko kansanäänestyksestä "väärä" tulos? Katso Ylen erikoislähetys seurauksista

Neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä enemmistö mustasaarelaisista sanoi ei kuntaliitokselle Vaasan kanssa.

kuntaliitokset
ÄÄnestyspaikka
Erikoislähetyksessä käydään läpi Mustasaaren kansanäänestyksen tulosta ja sitä, miten se tulee vaikuttamaan lopulliseen päätökseen Mustasaaren ja Vaasan kuntien yhdistymisestä. Toimittajat ovat Terhi Varjonen ja Tuomo Rintamaa.

Kuntaliitoksen vastustajat veivät selkeän voiton, kun Mustasaari äänesti eilen kuntaliitoksesta Vaasan kanssa neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä. Äänestysprosentti oli korkea, 76,4.

Mustasaaren päättäjillä on nyt pohdinnan paikka. Mitä tuloksesta seuraa?

– Meidän tehtävänä on istua yhdessä alas ja analysoida kansanäänestyksen tulos, toteaa Mustasaaren kunnanvaltuuston puheenjohtaja Carola Lithén (r.).

Vaasan ja Mustasaaren valtuustojen on tarkoitus päättää kuntaliitoksesta 2. huhtikuuta. Lithén ei halua tässä vaiheessa ennakoida, mitä Mustasaaren valtuusto päättää.

– Keskustellaan ja katsotaan yhdessä, mikä on meille parasta tulevaisuudessa, toteaa Lithén sovittelevasti.

Kansanäänestyksen tulosta hän pitää kuitenkin yllättävänkin selkeänä ja äänestysprosenttia ilahduttavan korkeana.

"Pallo on nyt Mustasaarella"

Kansanäänestyksen tulosta jännitettiin Vaasassa vähintäänkin yhtä paljon kuin Mustasaaressa. Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Strand (r.) ei lähde neuvomaan mustasaarelaisia päätöksenteossa.

– Pallo on nyt Mustasaarella, en lähde opastamaan.

Strand kehottaa kuitenkin kiinnittämään huomiota trendeihin eikä pelkästään äänestystuloksen numeroihin.

– Liitosmyönteisyys on Mustasaaressa selvästi lisääntynyt. Muutama vuosi sitten vastaavassa äänestyksessä kuntaliitoksen vastustajia olisi ollut 80 prosenttia.

Carola Lithénin mukaan aivan näin yksioikoinen ei tilanne välttämättä ole.

– Kun vuosi sitten teimme kaikille kuntalaisille osoitetun kyselyn, silloin kuntaliitoksen vastustajia oli vähemmän kuin nyt kansanäänestyksessä.

Mustasaaren valtuutetuilla on kaksi viikkoa aikaa sulatella kansanäänestyksen tulosta ja päättää lopullisesti oma kantansa kuntaliitokseen. Aikaisemmin Ylen kyselyssä enemmistö valtuutetuista on kertonut kuuntelevansa kansanäänestyksen tulosta.

– Toivottavasti valtuutettuja ei yritetä painostaa. Olen varma, että jokainen pystyy itse tekemään päätöksensä, viestittää Lithén.

Tutkija: Vankka tulos

Neuvoa-antavan kansanäänestyksen tuloksen selkeys oli lopulta monille yllätys. Ennakkokeskustelujen perusteella yleisesti odotettiin kyllä- ja ei-äänten jakautuvan tasaisemmin.

Näin uskoi myös Åbo Akademin tutkija Siv Sandberg. Sandberg on tutkinut kuntaliitoksia ja toiminut aikaisemmin myös kuntaliitosselvittäjänä Vaasan seudulla.

– Ei-puolen enemmistön vahvuus oli pienoinen yllätys minullekin, joka olen seurannut tätä aluetta pitkään. Olin veikannut suurin piirtein 44 - 55 -tulosta eli samankaltaista tulosta, johon kuntaliitosäänestyksissä usein on päädytty.

Merkittävää Sandbergin mielestä on se, että äänestysprosentti nousi korkeaksi, samalle tasolle kuin eduskuntavaaleissa.

– Sikäli tämä on vankka tulos. Nyt ei voida lähteä jossittelemaan, että liian vähän käytiin äänestämässä.

Sandberg on seurannut Vaasassa ja Mustasaaressa käytyä kuntaliitoskeskustelua ja pannut merkille, että sitä on leimannut epätasainen argumentaatio. Vain hyvin harvoin kuntaliitoksen kannattajat ja vastustajat ovat keskustelleet samoista asisoista samalla aikajänteellä. Myös kielikysymys on kummitellut koko ajan taustalla.

– Tuloksessa näkyy pelko siitä, että kielisuhteet muuttuvat radikaalisti ja se on ollut yksi liikkeelle paneva voima koko tässä prosessissa, kiteyttää Sandberg.

Mielenkiintoinen asetelma

Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom pitää Mustasaaren neuvoa-antavan kansanäänestyksen äänestysprosenttia iloisena yllätyksenä.

– Kansa on puhunut ja mielestäni tulos on selkeä.

Selkeän ei-tuloksen synnyttämä asetelma on Pekola-Sjöblomin mielestä mielenkiintoinen.

– Se signaali [valtuutetuille] on aika selkeä, mutta valtuutetuilla on tietysti oikeus tehdä päätös sen mukaan, mitä he itse katsovat parhaaksi.

Pekola-Sjöblom pitäisi periaatteessa toivottavana, että kun järjestetään neuvoa-antavia kansanäänestyksiä, päättäjät myös kertoisivat äänestäjille etukäteen, mikä merkitys äänestystuloksella on.

Ylen erikoislähetyksessä maanantaina äänestystulosta olivat kommentoimassa Mustasaaren kunnanvaltuuston puheenjohtaja Carola Lithén (r.) ja Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Strand (r.). Valtuutetuista mukana olivat kuntaliitoksen kannattaja Karina Björninen (MSK) ja vastustaja Kenth Nedergård (r.).

Myös Åbo Akademin kuntatutkija Siv Sandberg ja Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom olivat haastateltavina.