Poliisi: Utrechtin ammuskelusta epäilty otettu kiinni

Hollannin poliisi on ottanut kiinni raitiovaunuammuskelusta epäillyn. Viranomaiset ovat laskeneet terrorihälytystasoa.

Utrecht
 Ampumavälikohtaus raitiovaunussa Hollannin Utrechtissa
Ampumavälikohtaus raitiovaunussa Hollannin Utrechtissa

Hollannin poliisi on kertonut pidättäneensä Utrechtissa tapahtuneesta raitiovaunuammuskelusta epäillyn miehen.

Hän on 37-vuotias ja lähtöisin Turkista. Poliisi etsi miestä mm. Twitterissä julkaistun kuvan avulla.

Viedosieppaus.
Utrecht Police / AFP

Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu on haastatellut epäillyn sukulaisia, joiden mukaan ammuskelun takana olisivat perhesyyt. Hollantilaisministerin mukaan pidätetyllä on rikosrekisteri.

Ainakin kolme ihmistä kuoli ja viisi haavoittui ammuskelussa raitiovaunussa. Osa loukkaantuneista on kriittisessä tilassa.

Tämän tiedämme nyt:

  • Poliisi kertoi illalla ottaneensa ammuskelusta epäillyn kiinni.
  • Viranomaiset nostivat terrorihälytystason Utrechtissa korkeimmalle tasolle, nyt tasoa on laskettu
  • Poliisi on puhunut vain yhdestä ampujasta, mutta on mahdollista, että tapaukseen liittyy useampia henkilöitä.
  • Ammuskelu tapahtui raitiovaunussa 24 Oktoberplein-aukion läheisyydessä. Paikka sijaitsee kaupungin keskustan länsipuolella maahanmuuttajavaltaisessa Kanaleneilandin kaupunginosassa.
  • Hollannissa kouluja ja moskeijoita suljettiin ja turvatoimia tehostettiin lentokentillä ja keskeisten rakennusten läheisyydessä.

Poliisi pyysi havaintoja

Poliisi pyysi aiemmin silminnäkijähavaintoja myös punaisen Renault Clio -auton anastuksesta alueella hieman ennen ammuskelua. On mahdollista, että epäilty on käyttänyt autoa. Auto löytyi myöhemmin lähistöltä hylättynä, kertovat hollantilaisviestimet.

Asunto, johon poliisi teki rynnäkön, sijaitsee lähellä auton löytöpaikkaa.

Tapahtumapaikalla olleen De Telegraaf -lehden toimittajan mukaan yksi raiteiden välissä makaava uhri oli peitetty valkoisella lakanalla.

Hollannin terrorisminvastaisen yksikön johtaja Pieter-Jaap Aalbersbergin mukaan ammuskeluja olisi tapahtunut Utrechtissa useissa paikoissa. Hän ei täsmentänyt tarkemmin, mihin hän tällä viittasi. Tiedot tapahtumien kulusta ovat olleet epäselviä.

Poliisi piiritti rakennusta

Aiemmin päivällä Hollannin terrorisminvastainen yksikkö piiritti rakennusta, jossa ampujan epäiltiin piileskelevän. Ketään ei tiettävästi pidätetty.

Rakennus sijaitsi ammuskelupaikan lähellä maahanmuuttajavaltaisessa Kanaleneilandin kaupunginosassa.

Utrechtin poliisi kehotti päivällä kaupunkilaisia pysyttelemään sisätiloissa. Viranomaisten mukaan uusien välikohtausten mahdollisuutta ei voi sulkea pois.

Hollannin poliisi määräsi kaupungin koulut ja moskeijat sulkemaan ovensa. Utrechtin suurimman moskeijan edustaja kertoi De Telegraaf-lehdelle, että moskeijoiden sulkemisesta sovittiin poliisin kanssa.

Saksan poliisi kertoi saaneensa kuvauksen epäillystä Hollannin viranomaisilta ja tehostaneensa valvontaa Saksan ja Hollannin välisellä rajalla. Rajavalvontaa tehostettiin suurimmilla moottoriteillä, mutta myös pienemmillä rajanylityspaikoilla ja raideyhteyksillä.

Ammuskelu Utrehtissa
Pelastustyöntekijöitä ja poliisin yksiköitä Utrechtin ammuskelun tapahtumapaikalla.Robin van Lonkhuijsen / EPA

Terrorihälytys korkeimmalle tasolle

Hollanti nosti terrorismiuhkan tason korkeimmalle tasolleen Utrechtin alueella. Turvatoimia lisättiin kouluissa, moskeijoissa ja lentokentillä ja vilkkailla julkisen liikenteen paikoilla.

Amsterdamin Schipholin lentokenttä kertoi sekin Twitterissä turvatoimien lisäämisestä.

Hollannin terrorisminvastaisen yksikön mukaan kyseessä vaikuttaa olleen terroristinen hyökkäys, kertoo Nos News uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yleisradioyhtiö NPO:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan hyökkääjä alkoi ampua raitiovaunussa kello 10.45 aikoihin paikallista aikaa.

Poliisi tutkii, onko ammuskelulla terroristinen tarkoitus. Viranomaiset eristivät tapahtumapaikan ja raitiovaunuliikenne pysäytettiin.

De Telegraafin toimittaja julkaisi Twitter-tilillään kuvia tapahtumapaikalta.

De Telegraaf -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan paikalle lähetettiin poliisin terrorismin vastainen yksikkö ja lääkintähelikoptereita.

Hollannin terrorisminvastainen yksikkö kokoontui hätäkokoukseen hyökkäyksen vuoksi. Pääministeri Rutte kertoi olevansa hyvin huolestunut joukkoammuskelusta.

Hollantilaisviestimien mukaan Haagissa turvatoimia lisättiin hallitusrakennuksen ympäristössä.

Utrecht on Hollannin neljänneksi suurin kaupunki.

.

kartta
Yle

Ulkoministeriö: Ei tiedossa suomalaisuhreja Utrechtissa

Yhdenkään suomalaisen ei toistaiseksi tiedetä joutuneen uhriksi Utrechtin ampumisessa, kerrottiin ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä STT:lle iltapäivällä.

Ulkoministeriön mukaan 13 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Utrechtiin. Kaikkiaan Hollannissa matkailee matkustusilmoitusten perusteella nyt noin 240 suomalaista.

Ulkoministeriö tiedottaa Utrechtin tilanteesta Suomen Haagin-suurlähetystön some-tileillä.

Päivitämme uutista.

Lähteet: AFP, Reuters, STT, AP