Keskusvaalilautakunta puuttui luvattomiin vaalimainoksiin Rovaniemellä – "Riesa joka vaaleissa"

Rovaniemen katujen varsille on ilmestynyt luvattomia vaalimainoksia.

Kampanja-/vaalimainonta
Sara Tuiskun mainos Rovaniemen Asemieskadun varrella.
Sara Tuiskun luvaton mainos Rovaniemen Asemieskadun varrella.Perttu Ruokangas / Yle

Rovaniemen kaupungin keskusvaalilautakunta muistuttaa puolueita vaalimainonnan rajoituksista. Vaalilautakunnan mukaan Rovaniemen kaupungin hallinnassa ja määräysvallassa olevilla alueilla vaalimainonta on sallittua ainoastaan vaalimainostelineissä ja luvallisissa mainoslaitteissa.

Lautakunta on lähettänyt puolueille ja muille ehdokkaita asettaneille ryhmille asiaa koskevan sähköpostin.

Vaalilautakunta huomauttaa, että ulkomainonta voi alkaa Rovaniemellä 27. maaliskuuta. Taustalla on Rovaniemen kaupunginhallituksen päätös 11. maaliskuuta.

Mainos kadun varressa on luvaton

– Luvattomat mainokset alkavat olla riesa joka vaalien alla, Rovaniemen keskusvaalilautakunnan sihteeri Ville Vitikka puuskahtaa.

Vitikka sanoo itse huomanneensa muutamia luvattomia mainoksia kaupunkikuvassa. Esimerkiksi kaupungin katujen varsille ei saa laittaa vaalimainoksia. Rovaniemen katujen varsiin on kuitenkin ilmestynyt ehdokkaiden, kuten esimerkiksi Sara Tuiskun (kok.) vaalimainoksia.

– Innokkaat tiimiläiset ovat laittaneet niitä ja niitä on mennyt vahingossa myös vääriin paikkoihin. Tarkoituksella emme ole rikkoneet sääntöjä, Tuisku sanoo.

Hän lupaa, että hänen tiiminsä poistaa luvattomat mainokset maanantain aikana.

Tuisku on itse jäsenenä Rovaniemen kaupunginhallituksessa, joka päätti vaalimainonnan rajoituksista kaupungin alueella.

Ville Vitikka keskusvaalilautakunnasta sanoo, että luvattomat mainokset on poistettava. Mitä jos lautakunnan antama kehotus ei riitä?

– Se on kaupunginhallituksen asia, eikä sitä ei ole vielä ratkaistu. Jos ongelma jatkuu tai pahenee, asiaa pitää varmaankin käsitellä kaupunginhallituksessa, Vitikka vastaa.

Maanteillä vapaampaa

Vaalimainonnan säännöt ovat erilaiset valtion hallinnassa olevien maanteiden varsilla. Maanteiden varsille vaalimainoksia on saanut laittaa 14. maaliskuuta lähtien.

Maanteiden varsilla mainonta on vapaampaa, mutta mainoksia ei saa laittaa esimerkiksi moottori- ja moottoriliikenneteiden varsille, liikennemerkkeihin, tiekaiteisiin, liittymäalueille eikä paikkoihin, jossa ne estävät näkemästä liikennettä, opastaa Väylävirasto.

Viraston mukaan vaalimainos voidaan poistaa maantien varresta, jos se on pystytetty ohjeiden vastaisesti tai se aiheuttaa vaaraa liikenteelle.

Maanteiden varsien vaalimainontaa valvovat ely-keskukset.