Merivoimien suuri sotalaivahanke viivästyy hallituksen eron takia

Oikeuskansleri on linjannut, että Laivue 2020 -hankintapäätöstä ei voida tehdä toimitusministeristön toimikaudella.

Merivoimien alukset
Laivue 2020 -hankkeen alus Puolustusministeriön havainnekuvassa.
Laivue 2020 -hankkeen alus Puolustusministeriön havainnekuvassa. Puolustusministeriö

Merivoimien jättimäinen hanke neljän uuden sotalaivan rakentamiseksi viivästyy hallituksen eron takia.

Puolustusministeriö kertoo, että oikeuskansleri Tuomas Pöystin linjauksen mukaan Laivue 2020 -hankintapäätöstä ei voida tehdä toimitusministeristön toimikaudella.

Pöysti on kannanotossaan todennut, että toimitusministeristön katsotaan voivan hoitaa välttämättömät juoksevat rutiiniasiat ja sellaiset kiireelliset asiat, joiden ratkaisua ei voida siirtää uudelle hallitukselle.

Lisäksi toimitusministeristön edellytetään pidättäytyvän uusista tai laajakantoisista poliittisista aloitteista, jotka vaikuttaisivat uuden hallituksen toimintamahdollisuuksiin.

Puolustusministeriön mukaan alusten hankinta on hallituksessa arvioitu merkittäväksi ja laajakantoiseksi. Tämän takia hankintapäätöstä ei voida tehdä toimitusministeristön toimikaudella.

Puolustusministeriö kertoo jatkavansa laivojen hankintasopimusten valmistelua siten, että ne on tehtävissä uuden hallituksen nimittämisen jälkeen.

Yli miljardin euron hanke

Sota-alusten rakentaminen on yksi puolustusvoimien suurimmista hankkeista. Sota-alukset eli korvetit korvaavat seitsemän käytöstä poistuvaa sotalaivaa. Nykyisin käytössä olevien laivojen tykit ja muuta kalustoa siirretään uusiin laivoihin.

Puolustusvoimat on solminut aiesopimuksen laivojen rakentamisesta Raumalla telakkayhtiö Rauma Marine Constructionsin telakalla.

Neljän uuden, jäissä operointiin kykenevän aluksen pitäisi olla valmiita ensi vuosikymmenen puolivälin paikkeilla. Koko hankkeen arvo on noin 1,2 miljardia euroa.

Lue myös:

Puolustusvoimain alushankinta Rauman telakalta nytkähti loppusuoralle

Merivoimien uusiin sotalaivoihin yli 400 miljoonan arvoiset taistelujärjestelmät – tarjouspyynnöt lähtevät Ruotsiin, Saksaan ja Kanadaan