Ranualla yrittäjät iloitsevat toistensa menestyksestä – teollisuushalleja rakennettu jopa tuhansia neliötä

Kolme kasvavaa yritystä paitsi kannustavat toisiaan, myös yhdistävät voimiaan teollisuusalueen kehittämiseksi.

elinkeinot
raksamies ja pomo kättelevät
Ranualla yritysten viime aikainen kasvu on tuonut myös yhä enemmän työpaikkoja kuntaan.AOP

Pienen Ranuan kunnan elinkeinoelämä on piristynyt viime vuosina näkyvästi. Kolme kansallisesti tai kansainvälisesti toimivaa yritystä on viimeisen vuoden aikana rakentanut jo yli 2000 neliötä uutta hallitilaa Kolomaan teollisuusalueelle myynnin kasvaessa.

Vajaan neljäntuhannen asukkaan Ranualla on kevyitä metsäkoneita kahdeksaan maahan toimittava Jarcrac, malminetsintäkalustoa Lappiin tarjoava MK Core Drilling ja Suomen laajuista verkkokauppaa pyörittävä Veken kaluste.

– Meillä ei ole valtavasti ostovoimaa kunnassa. Mutta nämä Ranuan ulkopuolelle tuotteitaan ja palveluitaan tarjoavat työllistävät täällä, kiittelee Ranuan kunnanhallituksen puheenjohtaja Veijo Illikainen

Kolme yritystä työllistää täällä hetkellä lähes kahdeksankymmentä henkilöä. Henkilöstöä aiotaan paikoitellen palkata myös lisää. Kaikkien yritysten liikevaihto on kasvanut, ja summa liikkuu jo yhteensä noin 13,5 miljoonassa eurossa.

Nosturikustannukset pistettiin puoliksi

Veken kalusteen toimitusjohtajan Veijo Ranuan mukaan eri alan kasvuyritykset ovat tehneet myös paljon yhteistyötä. Hyvä esimerkkki tästä on viime kesältä, jolloin sekä kalusteyritys että malminetsintäfirma rakensivat samaan aikaan hallilaajennusta.

Työ hankittiin ensinnäkin paikalliselta rakennusyritykseltä. Ja koska Rakennuspalvelu Rohex rakensi rinnan kahta eri hallia, pystyttiin esimerkiksi nosturikustannuksissa säästämään.

– Kolomaalla on malliesimerkki siitä, miten yritykset voivat toisiaan sparrata, Veijo Ranua summaa.

Kolme eri alan yritystä ovat myös olleet suunnittelemassa uusien tilojen vihkimistilaisuutta yhdessä. Tilaisuuden piti alunperin olla jo nyt maaliskuussa , mutta paikalle lupautunut ministeri joutui perumaan tulonsa. Yhteinen tapahtuma järjestetää syksyllä, lupaa Veijo Ranua.